Kulturno društvo Pekre - Limbuš praznuje 60-letnico svojega obstoja in odprtja kulturnega doma v Pekrah. Ob tej priložnosti so posneli tudi dokumentarni film Na robu odra, ki pripoveduje o veliki požrtvovalnosti in trdni volji domačinov, ki so sami zgradili kulturni dom. Foto: KD Pekre - Limbuš
Kulturno društvo Pekre - Limbuš praznuje 60-letnico svojega obstoja in odprtja kulturnega doma v Pekrah. Ob tej priložnosti so posneli tudi dokumentarni film Na robu odra, ki pripoveduje o veliki požrtvovalnosti in trdni volji domačinov, ki so sami zgradili kulturni dom. Foto: KD Pekre - Limbuš
Otroška gledališka skupina, ki deluje na odru kulturnega doma Pekre, je s svojo prvo predstavo dosegla najvišje odlikovanje na področju otroške gledališke dejavnosti pri nas, uspešna pa je tudi odrasla gledališka skupina, ki s svojimi komedijami doseže kar nekaj ponovitev. Foto: KD Pekre - Limbuš
Dokumentarni film Na robu odra o kulturnem društvu in kulturnem domu je nastal v koprodukciji domačega društva s filmsko sekcijo društva Smehomat. Režiral ga je Marko Kumer - Murč, v vlogi organizatorja se je izkazal Sergej Lah, pod večino zvočnih posnetkov se podpisuje srednješolec Žan Žmavc, grafike pa je oblikoval srednješolec Miha Horvat. Foto: KD Pekre - Limbuš

Dokumentarni film Na robu odra pripoveduje o velikih ljudeh in njihovi požrtvovalnosti ter "o trdni volji domačinov, ki so pred 60 leti pljunili v roke in z nažiganjem prostovoljnih ur zgradili kulturni dom."
Film, ki ga je režiral Marko Kumer - Murč, je nastal v koprodukciji domačega kulturnega društva s filmsko sekcijo društva Smehomat iz Ljubljane. Film o kulturnem življenju na robu mariborske scene je nastal z združenimi močmi ustvarjalcev iz obeh društev. Za člane domačega kulturnega društva Limbuš - Pekre je bila to pomembna izkušnja, saj so se nekateri prvič srečali s filmsko produkcijo. Zelo dobro se je v vlogi organizatorja odrezal tudi sicer dejaven član društva Sergej Lah, pod večino zvočnih posnetkov se podpisuje srednješolec Žan Žmavc, grafike pa je oblikoval srednješolec Miha Horvat.
Društvi Pekre - Limbuš in Smehomat sta pri filmu začeli sodelovati na začetku leta 2012, ko je bilo društvo Smehomat tudi glavni producent videovsebin za spletne strani projekta Evropske prestolnice kulture. V tem letu je tako pod streho tega producenta nastalo več dokumentarnih feljtonov, med drugim dokumentarni film ob 20-letnici festivala Lent, dokumentarni film Kurent, dokumentarni film o portugalskem delu EPK-ja, Guimaraesu, letos pa bo premiero doživel še film o urbanih vrtovih Zelena utopija.
Uspešna filmska in gledališka dejavnost
Prireditev se bo v kulturnem domu Pekre začela s slavnostnim govorom predsednika Zveze kulturnih društev Maribor Francija Pivca, udeležili pa se je bodo tudi številni domačini, župan Andrej Fištravec in predstavniki mariborske občine.
Po odprtju doma leta 1953 se je v Pekrah odvijala tudi zelo uspešna kinodejavnost, ki je letno gostila do 50.000 obiskovalcev. Trenutno na deskah v celoti obnovljenega kulturnega doma delujeta dve gledališki skupini. Otroška skupina je s svojo prvo predstavo dosegla najvišje odlikovanje na področju otroške gledališke dejavnosti pri nas. Odrasla skupina s svojimi komedijami doseže več ponovitev kot Drama SNG Maribor, so zapisali v KD-ju Pekre - Limbuš.
Svoj pečat so v kulturnem domu Pekre med drugim pustili tudi igralec Peter Trnovšek, svoj zadnji javni nastop je ravno v Pekrah odigral legendarni Polde Bibič, v njem pa že več let kot režiser deluje Tone Partljič.
Čeprav je kulturno delovanje na različne načine prisotno v številnih slovenskih krajih, pa delovanje kulturnega društva Pekre - Limbuš priča o veliki predanosti, ki je prav gotovo vredna pozornosti in ki jo dokumentira tudi film Na robu odra.