Prejemnik glavne nagrade 14. filmskega festivala v Motovunu je film Bikova glava (Rundskop) belgijskega režiserja Michaëla R. Roskama. Foto:
Prejemnik glavne nagrade 14. filmskega festivala v Motovunu je film Bikova glava (Rundskop) belgijskega režiserja Michaëla R. Roskama. Foto:

V glavnem programu je bilo 28 filmov, prikazali so tudi celovečerec Oča Vlada Škafarja, ki se je potegoval tako za glavno nagrado, propeler Motovuna, kot nagrado bauer, ki jo podeljujejo filmom z območja nekdanje Jugoslavije.

15 tisoč evrov za Tilvo Roš
Žirija v sestavi Agnes Kocsis, David MacKenzie in Vanja Černjul, ki je letos izbirala dobitnika propelerja, je posebno priznanje podelila še filmu Familiar Ground režiserja Stephana Lafleura za "prepričljiv režijski slog in izviren prikaz medčloveških odnosov".

Za glavno nagrado so se potegovali različni filmi, od zmagovalcev najpomembnejših evropskih in svetovnih festivalov do filmov iz manjših kinematografij. V konkurenci za nagrado bauer, vredno 15.000 evrov, pa se je Škafarjev Oča znašel poleg filmov Majka asfalta režiserja Daliborja Matanića iz Hrvaške in zmagovalnega Tilva Roš srbskega režiserja Nikole Ležaića.

Irski predznak istrskega festivala
Poleg omenjenih glavnih nagrad so podelili še nagrado za najboljši kratki film izdelku We're leaving režiserja Zacharyja Treitza, nagrado filmskih kritikov FIPRESCI (prejel ga je mehiški film Marta režiserja Marcelina Islasa Hernándeza) in t. i. nepodkupljivo nagrado najboljšemu filmu na temo korupcije, ki jo je prejela Misija London režiserja Dimitarja Mitovskega.

Partnerica letošnjega festivala, ki se je začel 25. julija, je bila Irska, od koder je bilo v programu Made in Ireland (Ustvarjeno na Irskem) na ogled 16 najboljših filmov vseh žanrov iz zadnjih desetih let. Skupaj so v srednjeveškem mestecu Motovun prikazali več kot 90 filmov.
Spodaj si lahko ogledate filmska napovednika prejemnikov motovunskega propelerja in bauerja.