Jean-Louis Trintignant z Emmanuelle Riva, svojo soigralko iz filma Ljubezen, letošnjega tujejezičnega oskarjevca. Foto: EPA
Jean-Louis Trintignant z Emmanuelle Riva, svojo soigralko iz filma Ljubezen, letošnjega tujejezičnega oskarjevca. Foto: EPA
Za vlogo v filmu Z Coste Gavrasa, v katerem je nastopil ob Yvesu Montandu, je v Cannesu leta 1969 dobil nagrado za najboljšega igralca.

Francoski igralec Jean-Louis Trintignant, v zadnjem letu znan predvsem po vlogi Georgesa, ki mora za svojo umirajočo ženo skrbeti v mojstrovini Michaela Hanekeja Ljubezen, je dejal, da se poslavlja od igranja. Kot je pojasnil 82-letni igralec, se bo od igranja, ki mu je zdaj sicer v večje veselje kot pri 30 letih, naslednji teden poslovil z recitalom.

"Vendarle sem zelo star in se težko premikam okoli. Tako po teh dveh zadnjih nastopih ne bom delal nič več. Ne bom igral ne v filmih ne v gledališču. Treba je narediti prostor za mlade," je še dejal igralec, ki mu je slavo prinesel film Rogerja Vadima Et Dieu... crea la femme (In Bog... je ustvaril žensko), v katerem je nastopil z Brigitte Bardot.

Igralec, ki je slovo od igranja napovedal v intervjuju za časnik Nice-Matin, je sicer dejal, da je kar "poskočil od navdušenja", ko ga je Haneke povabil k sodelovanju pri filmu, ki je poleg oskarja za tujejezični film lani prejel tudi zlato palmo in cezarja.

Tragična izguba
Njegova zadnja filmska vloga pa je bila tudi prva po letu 2003, ko je igralec izgubil hčerko Marie. Ta je umrla zaradi možganske krvavitve, ki jo je utrpela v pretepu v sobi nekega litovskega hotela s svojim fantom Bertrandom Cantatom, pevcem skupine Noir Desir; le nekaj mesecev pred smrtjo je z očetom posnela komedijo Janis et John. (Cantat je bil nato obsojen na sedem let zaporne kazni, a je bil že leta 2007 pogojno izpuščen.)