Ashton Kutcher je večino svoje prve epizode moker kot polit cucek ali pa slečen. Foto: CBS
Ashton Kutcher je večino svoje prve epizode moker kot polit cucek ali pa slečen. Foto: CBS

V tej seriji ni bilo nikoli ničesar, o čemer bi bilo treba razmišljati, in prav zato je tako uspešna. To je šov, ki ga gleda tvoja babi, da se lahko pretvarja, kako šokirana je nad šalami o ravno prav sluzavih spolnih eskapadah. Promiskuiteta in mizoginija, zapakirani v hihitanje.

Hank Stuever
V prvem delu 9. sezone izvemo, da je Charlie svojo vilo v oporoki sicer zapustil bratu, a ker ima tri hipoteke, jo bo treba prodati. Foto: CBS
Rahlo očitna poteza: istočasno s premiero Dveh mož in pol je Comedy Central predvajal svoj 'roast' Charlieja Sheena. Zvezdniki se niso držali nazaj. 'Neverjetno je, da so ti kljub letom zlorabe pljuč, jeter in ledvic odstranili samo otroke,' je na primer pripomnila Kate Walsh. Foto: Comedy Central
Prezgodaj je še, da bi presojali, kako se v novi sezoni odreže 'pol moža' (Angus T. Jones, ki bo letos star 18 let), saj v prvi epizodi, kot je pripomnil kritik LA Timesa, 'samo sedi na kavču in prdi'.

Ponedeljkov večer je odgovoril na vprašanje, ki je zadnjih nekaj mesecev mučilo ves Hollywood, najbolj pa mrežo CBS: ali lahko serija Dva moža in pol, že osem let neverjetna molzna krava za matično mrežo, sploh preživi brez svojega osrednjega lika, 'zabušantskega' ženskarja Charlieja Harperja, ki ga je vrsto let - najbrž brez pretiranega napora - upodabljal Charlie Sheen. No, izkazalo se je, da lahko: premiero 9. sezone si je ogledalo 28,7 milijona gledalcev, kar pomeni eno najboljših gledanosti v ameriškem 'prime-time' urniku letos.
Z vrha greš lahko samo še v eno smer
Tako visoka gledanost je danes še posebej redka za po scenariju posnete programe (zasenčili so celo ABC-jev šov Dancing With The Stars, ker je bilo presenečenje, saj je plesno tekmovanje prav tisti večer predstavilo svojega prvega transseksualnega tekmovalca, Chaza Bona). "Mislim, da ni takih številk pričakoval nihče," je za los Angeles Times komentiral medijski analitik Brad Adgate. "Na žalost CBS-ja pa gre gledanost v prihodnje lahko samo v eno smer, in to je navzdol."

Vsi skušajo 'profitirati' od Sheenovega zdrsa v nemilost
Seveda se ne gre slepiti, da zaslug za gledanost nima Sheen: množice je pred zaslone pritegnil predvsem igralčev javni psihični zlom, ki je bil v zadnjih mesecih v medijih več kot temeljito dokumentiran. Sam Sheen, ki je pred kratkim popolnoma obrnil ploščo - v intervjujih priznava, da "ne ve, kaj mu je bilo", o govoru o "tigrovi krvi" in ZMAGOVANJU ni ne duha ne sluha več, izjavil pa je celo, da bi z veseljem v seriji spet nastopil kot gost - je bil v ponedeljek zvečer prav tako v središču pozornosti: na Comedy Centralu so mu pripravili "roast", torej večer, v katerem izbrani zvezdniki (tokrat med drugim William Shatner, Kate Walsh, Mike Tyson in Seth MacFarlane) čim duhoviteje žalijo slavljenca večera.

Vse je dovoljeno
Sheen je moral tako med drugim slišati, da "je tak kot Bruce Willis: relevanten je bil v osemdesetih, zdaj pa je njegovo luknjo zapolnil Ashton Kutcher" (Amy Schumer), in da "je delo na televiziji dobil samo zato, ker Bog sovraži Michaela J. Foxa".

Razplet, ki priča o ne prav prijateljskem razhodu
O tem, kako krvavo so scenaristi Dveh mož s Charliejem obračunali, smo že pisali: soseda Rose (Melanie Lynskey), ki je Charlieja že dolgo vztrajno osvajala in ki jo je prejšnjo sezono tudi vzel s seboj v Pariz, se je v "najbolj romantičnem mestu na svetu" z njim tudi poročila ... in ga že kmalu zatem ujela z drugo žensko pod prho.

Na Charliejevem pogrebu Rose v svojem govoru pove, da se je njen mož le dan po incidentu na postaji pariške podzemne železnice "spotaknil" in "padel" na tračnice, pred brzeč vlak, kar se je končalo z "meseno eksplozijo".

S pogreba se dogajanje prestavi v Charliejevo vilo na obali, ki je zdaj na prodaj, kot morebitni kupci pa se med drugim oglasijo John Stamos ter Jenna Elfman in Thomas Gibson kot zakonca iz (prav tako Lorrejeve) serije Dharma in Greg. Ashton Kutcher v serijo prikoraka kot Walden Schmidt, nesrečni spletni milijarder, ki ga je zapustila žena in ki je hotel narediti samomor tako, da je zabredel v vodo v bližini vile Harperjevih.

Na Ashtonov prihod so se kritiki odzvali različno. Po eni strani se zdi logično, da so producenti Sheena nadomestili z nekom, ki mu je kar najmanj podoben - tako so navsezadnje v preteklosti "ukrepale" že številne uspešne serije, od Cheers (Kirstie Alley namesto Shelley Long) do M*A*S*H*a (David Ogden Stiers namesto Larryja Linvilla, Harry Morgan namesto McLeana Stevensona itd.) -, navsezadnje pa bo Kutcher k seriji pritegnil tudi kontingent svojih lastnih oboževalcev.

"Kutcher je dokaz, da bi se seriji lahko pridružil kdor koli"
Po drugi strani pa, kot je izpostavil recenzent Hank Stuever, je Ashton Kutcher dokazal, "da bi se igralski zasedbi serije lahko pridružil tako rekoč kateri koli živ organizem" in kako preprosta reč pravzaprav Dva moža in pol je. "V tej seriji ni bilo nikoli ničesar, o čemer bi bilo treba razmišljati, in prav zato je tako uspešna. To je šov, ki ga gleda tvoja babi, da se lahko pretvarja, kako šokirana je nad šalami o ravno prav sluzavih spolnih eskapadah. Promiskuiteta in mizoginija, zapakirani v hihitanje," piše Stuever, ki je prepričan, da javnost ne bi zares protestirala, če bi po lanskem razhodu s Sheenom serijo dokončno ukinili.

V tej seriji ni bilo nikoli ničesar, o čemer bi bilo treba razmišljati, in prav zato je tako uspešna. To je šov, ki ga gleda tvoja babi, da se lahko pretvarja, kako šokirana je nad šalami o ravno prav sluzavih spolnih eskapadah. Promiskuiteta in mizoginija, zapakirani v hihitanje.

Hank Stuever