Producenti filma, ki je nastal v produkciji Triglav film, so ga k izboru za nagrado lux prijavili marca. Sredi junija so prejeli uradno obvestilo o tem, da se je film med več kot 60 naslovi, ki so jih letos obravnavali izbrani selektorji, uvrstil med deset filmov, ki se bodo v nadaljevanju potegovali za uvrstitev med tri finaliste. Foto: Triglav film
Producenti filma, ki je nastal v produkciji Triglav film, so ga k izboru za nagrado lux prijavili marca. Sredi junija so prejeli uradno obvestilo o tem, da se je film med več kot 60 naslovi, ki so jih letos obravnavali izbrani selektorji, uvrstil med deset filmov, ki se bodo v nadaljevanju potegovali za uvrstitev med tri finaliste. Foto: Triglav film
Razredni sovražnik
Bičkov film, povzet po resničnih dogodkih, je svetovno premiero doživel na filmskem festivalu v Benetkah, kjer je prejel nagrado filmskih kritikov, nato pa je vesno za najboljši film osvojil še na Festivalu slovenskega filma v Portorožu. Foto: BoBo
Razredni sovražnik
Razredni sovražnik je tretji slovenski film, ki ga bodo prikazali v Varietyjevi sekciji na festivalu v Karlovih Varih. Predtem sta slovenski film zastopala Vinko Möderndorfer s Predmestjem in Nejc Gazvoda s prvencem Izlet. Foto: Triglav film

Film, ki je že po prvih projekcijah očaral filmsko kritiko, popolnoma pometel s konkurenco na Festivalu slovenskega filma, zatem uspešno nadaljeval pohod po kinematografih, se poteguje za nagrado, ki jo vsako leto podeljuje Evropski parlament.
Razrednega sovražnika, ki se je pred slabim letom uvrstil na beneški festival, kjer si je prislužil nagrado filmskih kritikov, so selektorji skupaj s preostalimi devetimi finalisti izbrali med 60 prijavljenimi naslovi. Deset filmov se bo zdaj potegovalo za uvrstitev med tri finaliste, ki jih bodo predvidoma objavili konec julija, javno pa jih bodo v sodelovanju z beneškimi dnevi (Venice Days) predstavili na začetku septembra. Jeseni bodo tri finaliste predvajali na posebnih projekcijah v vseh državah članicah Evropske unije, dokončnega zmagovalca pa bo razkrila decembrska sklepna slovesnost v Strasbourgu.
Poleg Bičkovega filma so se med deseterico uvrstili še francoski film Bande de filles (Otroštvo) režiserke Céline Sciamma, madžarsko-nemško-švedska koprodukcija Feher Isten (Beli bog) Kornéla Mundrucza, španski film Hermosa juventud (Ludovita mladost) Jaimeja Rosalesa, poljski Ida Pawla Pawlikowskega, nemški Kreuzweg (Razpotje) Dietricha Brüggemanna, italijansko-švicarsko-nemška Le Meraviglie (Čudesa) Alice Rohrwacher, avstrijski Macondo režiserke Sudabeh Mortezai, švedsko-francoski Turist Rubena Östlunda in grško-francosko-belgijska koprodukcija Xenia Panosa H. Koutrasa.
Med zvenečimi imeni
Razrednega sovražnika, ki je prepotoval približno 30 festivalov in si prislužil že 16 mednarodnih nagrad, ravno te dni čaka ruska premiera na festivalu Voices v mestu Vologda. Prav tako pa ga lahko vidijo obiskovalci festivala v Karlovih Varih, kjer se je v program uvrstil kot eden izmed filmov po izboru revije Variety. Ena izmed treh najpomembnejših filmskih revij občinstvu namreč predstavi deset najzanimivejših evropskih filmskih režiserjev, ki so filme predstavili v zadnjem letu in v reviji je dobili pohvalne ocene.
Biček je svoj film delno zasnoval na resničnih dogodkih in dogajanje postavil v eno izmed slovenskih srednjih šol, na kateri dijaki ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine Zupana (vesno si je za vlogo prislužil Igor Samobor). Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju.
Lani je nagrado lux, ki jo je Evropski parlament ustanovil leta 2007 v podporo evropski filmski industriji, prejel film Alabama Monroe belgijskega režiserja Felixa van Groeningena.