Truffaut je zgodovino filma pisal na različnih področjih filmskega ustvarjanja in razmišljanja ter pisanja o filmu. Na fotografiji prizor iz njegove klasike Jules in Jim. Foto: Slovenska kinoteka
Truffaut je zgodovino filma pisal na različnih področjih filmskega ustvarjanja in razmišljanja ter pisanja o filmu. Na fotografiji prizor iz njegove klasike Jules in Jim. Foto: Slovenska kinoteka
Leta 1973 je Francois Truffaut za film Dan za noč prejel oskarja za najboljši tujejezični film. Foto: AP

Francois Truffaut je bil filmski kritik, režiser, producent in novinar, ki se je rodil 6. februarja 1932 v Parizu. S filmi kot sta 400 udarcev in Jules in Jim je postal vodilna osebnost tako imenovanega novega vala. Kritiziral je stroga načela tradicionalnih francoskih filmov in razvil teorijo avtorskega filma. Zagovarjal je dejstvo, da je film treba obravnavati kot zastopanje režiserjeve osebne vizije in izkušenj. Umrl je v Franciji 21. oktobra 1984.

Retrospektivo odpirajo z avtorjevim drugim celovečercem Streljajte na pianista (1960), v katerem se Truffaut priklanja zgodovini filma in hkrati piše njene nove strani, v katerem igrivo spaja komedijo in pretresljivo dramo. Po eni strani triler, po drugi komedija in spet po tretji tragedija je ljubeč in kot britev oster hommage ameriškemu gangsterskemu filmu in eno temeljnih del francoskega novega vala, so zapisali v Slovenski kinoteki.

Celoten spored retrospektive najdete tukaj.

Alter ego Antoine Doniel
V petek retrospektivo nadaljujejo s Truffautovim celovečernim prvencem 400 udarcev (1959). V filmu bomo prvič srečali lik Antoina Doinela, v katerem se spajata igralec Jean-Pierre Léaud in sam Truffaut in ki v filme kar najbolj neposredno vnaša avtobiografsko vsebino o težavnem otroštvu. V retrospektivi si bo tako mogoče ogledati vseh pet filmov, v katerih blesti Antoine Doinel, ter spremljali njegove peripetije, številne ljubezni in (poskus) odraščanja.

V soboto bo na sporedu znameniti film Jules in Jim (1962), nesmrtna klasika in ena najlepših ljubezenskih zgodb, zapisanih na filmskem traku.

Za navdušence plakati
Gledalci si bodo lahko ogledali še naslednje Truffautove filme: Antoine in Colette, Ukradeni poljubi, Zakonska postelja, Dve Angležinji in kontinent, Lepa deklica kot jaz, Žepnina, Moški, ki je ljubil ženske, Ljubezen na begu, Zadnji metro, Soseda in Živela nedelja, ki bo kot zadnja predvajana sklenila retrospektivo v soboto, 28. februarja. Filmi bodo predvajani zaporedno, glede na leto, v katerem so bili posneti.

V času retrospektive si lahko gledalci v dvorani Silvana Furlana ogledajo tudi razstavo fotografij iz filmov Françoisa Truffauta. Pri blagajni Kinoteke pa sta na prodaj filmska plakata 400 udarcev in Jules in Jim, ki ju je Kinoteka izdala ob nakupu filmskih kopij teh dveh klasik.