Robert De Niro se veseli morebitnega dolgotrajnega soldelovanja z Rimom. Foto: EPA
Robert De Niro se veseli morebitnega dolgotrajnega soldelovanja z Rimom. Foto: EPA
Nicole Kidman
Začelo se bo z Nicole Kidman in Robertom Downeyjem jr. Foto: EPA

Filmski festival Tribeca, ki ga je Robert De Niro ustanovil v vzdušju napadov 11. septembra, bo z novim rimskim festivalom delil deset filmov, ki si jih je bilo mogoče ogledati na letošnji Tribeci, v zameno pa bodo na ameriškem festivalu prihodnje leto pokazali selekcijo filmov, predvajanih v Rimu. Igralec je ob razglasitvi podpore povedal, da se že veseli dolgoletnega medsebojnega sodelovanja.

Medsebojna korist in večja izbira gledalcev
Kot poudarjajo organizatorji, naj bi projekcije filmom dale večji zagon na obeh straneh Atlantika, ob tem pa gledalcem ponudili še večjo izbiro. Predsednica filmskega festivala Tribeca Jennifer Maguire poudarja, da se sami dobro zavedajo, kako težko je začeti tradicijo festivala brez kakršne koli podlage. Kot dodaja, pa je Robert De Niro hkrati velik ljubitelj Rima, kar je imelo tudi pomembno vlogo pri njihovi odločitvi.

Začetek v znamenju Nicole Kidman
Rimski filmski festival bo prvič zaživel 13. oktobra, za veličastno odprtje pa bo poskrbela tudi svetovna premiera najnovejšega filma Nicole Kidman Fur, v katerem ji dela družbo Robert Downey jr. Program novega filmskega festivala bo med drugim vključeval tudi 20-minutno predvajanje filma The Good Shepherd, ki ga je režiral De Niro, v njem pa se predstavljata Matt Damon in Angelina Jolie.

Ljubezen do kvalitete in občinstva
Rimski župan Walter Veltroni je prepričan, da imata obe mesti veliko skupnega. "Oba festivala ljubita kakovost, a hkrati tudi občinstvo. Ne verjameta, da sta kakovost in občinstvo dva nasprotna pola", je še pojasnil župan.

Filmski festival Tribeca spremlja določen enakomeren uspeh vse od njegove ustanovitve leta 2002, ki jo je spodbudilo predvsem prizadevanje za ponovno oživitev spodnjega Manhattna po napadih 11. septembra.