49-letni britanski igralec in režiser Ralph Fiennes je že v soboto zvečer prispel v Pulj, kjer dan zatem predstavil svoj režijski prvenec Koriolan (Coriolanus). Foto: Festival igranega filma v Pulju
49-letni britanski igralec in režiser Ralph Fiennes je že v soboto zvečer prispel v Pulj, kjer dan zatem predstavil svoj režijski prvenec Koriolan (Coriolanus). Foto: Festival igranega filma v Pulju
Arena, Pulj, filmski festival
Slovesno odprtje nacionalnega programa se je tradicionalno sklenilo z ognjemetom nad Areno. Foto: Festival igranega filma v Pulju
Koriolan
Tragedijo o Koriolanu, rimskem vojščaku, ki se ne zna prilagoditi jeznim množicam in ga pošljejo v izgnanstvo, zaradi česar se odloči maščevati Rimu, so posneli večinoma v Beogradu. Foto: Festival igranega filma v Pulju
Filmi v ambientu puljske Arene

Pravzaprav je na puljsko letališče Fiennes prispel že v soboto zvečer, ko se je v istrskem mestu s projekcijo filma Sonja i bik Vlatke Vorkapić začel nacionalni program tamkajšnjega filmskega festivala. Odprtja programa na festivalu, ki je kolute sicer zagnal že teden dni predtem, so se udeležila številna politična imena, od hrvaške ministrice za kulturo Andree Zlatare Violić do hrvaškega predsednika Iva Josipovića ter generalnega sekretarja ZN-a Ban Ki Muna, ki je pred nedavnim obiskal Slovenijo, v soboto pa nagovoril do zadnjega kotička napolnjeno Areno.
Slovesnost je tradicionalno pospremil ognjemet, danes pa je vsa pozornost usmerjena v že v omenjenega gosta Ralpha Fiennesa. Dvakratni oskarjev nominiranec je prepoznaval aktualnost Shakespearovega Koriolana v sodobnem dogajanju več let, preden je uresničil željo in krvavo igro izbral za svoj režijski prvenec. Novinarji so si film že lahko ogledali dopoldne, zvečer pa so bodo kritiško pohvaljeni prvenec predvajali v Areni.
Fiennes, ki je Koriolana pred desetimi leti igral na londonskem odru, je tudi v svojem filmu glavno vlogo maščevalnega rimskega vojskovodje prevzel kar sam. Igra ostrega nasprotnika reform, čigar skrajna stališča dvignejo na noge lačno ljudstvo, ki ga s pomočjo političnih spletk izžene iz Rima. Pri izdaji pomaga tudi njegova mati, ki jo igra Vanessa Redgrave. Da bi se maščeval, se Koriolan pridruži sovražniku Tuliju Aufidiju, ki ga igra Gerard Butler.
Koriolanu kot komentar sodobnega sveta
Fiennes je kot najprimernejše prizorišče za zgodbo videl prav v sodobnem času in se ob tem dotaknil spopadov, kakršni sta vojni v Iraku in Afganistanu, s pomočjo scenarista Johna Logana pa si je Shakespearovo delo zamislil predvsem kot komentar megalomanskih teženj novodobnih imperijev.

Vabljeni k ogledu videa: Večna aktualnost Shakespearovih del

Fiennes, ki bo decembra dopolnil 50 let, je igro doštudiral na Kraljevi akademiji dramskih umetnosti, svetovno filmsko javnost pa nase opozoril kot poveljnik nacističnega taborišča Amon Göth v Schindlerjevem seznamu, v vlogi, ki mu je prinesla prvo nominacijo za oskarja. Druga je sledila tri leta pozneje z Angleškim pacientom. Zadnja leta smo ga videli v Bralcu, mlajše generacije pa ga poznajo predvsem kot zlobnega Mrlakensteina v franšizi o Harryju Potterju.
S tujih festivalov naravnost v Pulj
Festival v Pulju je pred dobrim tednom dni odprl tudi otvoritveni film letošnjega Berlinala Zbogom, kraljica Benoita Jacquota, 28. julija ga bo sklenila ganljiva drama Ljubezen, ki je Michaelu Hanekeju v Cannesu prinesla drugo zlato palmo. Canski zmagovalec je ena izmed vrste hrvaških premier, ki jih prinaša puljski festival. Po projekciji na jugu Istre jih bodo predvajali še na Reki ter v Dubrovniku in Zagrebu.

Filmi v ambientu puljske Arene