Organizatorji festivala so zelo počaščeni, da bo De Niro prvi dobitnik njihove nagrade za življenjsko delo. Foto: EPA
Organizatorji festivala so zelo počaščeni, da bo De Niro prvi dobitnik njihove nagrade za življenjsko delo. Foto: EPA
Taksist
Robert De Niro bo na odprtju sarajevskega filmskega festivala predstavil restavriran film Taksist, v katerem je pred 40 leti pod režijsko taktirko Martina Scorseseja uresničil še danes eno svojih najbolj cenjenih vlog. Foto: Promocijsko gradivo
Sarajevski filmski festival
Eden najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope bo ponudil več kot 200 filmskih naslovov v različnih programih, od tega bo 53 svetovnih premier in 120 filmov iz regije. Foto: MMC RTV Slovenija/Aida Ljubijankić
Sarajevski filmski festival, Sarajevo
Festival bo potekal od 12. do 20. avgusta. Foto: SFF
Elia Suleiman
Žirijo tekmovalnega programa celovečernih, dokumentarnih in kratkih filmov bo sestavljal tudi palestinski režiser Elia Suleiman. Foto: EPA
Nočno življenje
V sekciji V fokusu bodo predvajali tudi nedavno nagrajeni celovečerec Damjana Kozoleta Nočno življenje, njegov dokumentarec Meje pa se predstavlja v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov. Foto: Vertigo

Častno srce, ki ga festival podeljuje za življenjske dosežke na področju filma, bodo ameriškemu igralcu podelili na uvodnem večeru 22. filmskega festivala v Sarajevu. Po besedah direktorja festivala Mirsada Purivatre so zelo počaščeni, da bo De Niro dobitnik njihove nagrade za življenjsko delo. "Že odkar smo ga pred desetimi leti spoznali na festivalu v Tribeci, smo upali na njegov obisk v Sarajevu," je dejal Purivatra.

Na festivalu bo De Niro predstavil tudi restavriran film Martina Scorseseja Taksist, v katerem je ob De Niru zaigrala tedaj 13-letna Jodie Foster. Projekcijo filma bodo istočasno pripravili v Narodnem gledališču in Poletnem kinu, kjer bo igralec nagrado prejel pred tritisočglavo množico filmskih navdušencev.

V Sarajevu bodo podelili še nagrado za izjemen prispevek k filmski umetnosti, ki jo bo letos prejel britanski režiser Stephen Frears. Ob tej priložnosti bo filmar predstavil svojo najnovejšo biografsko zgodbo Florence Foster Jenkins o newyorški bogatašinji, ki je slab glas ni ustavil, da ne bi sanjarila o operni karieri, zaslovela pa je prav zaradi popolne pevske nesposobnosti.

Na čelu žirije Elia Suleiman
22. Sarajevski filmski festival bo med 12. in 20. avgustom postregel z 222 filmi iz 61 držav, pričakujejo pa približno 100.000 obiskovalcev. O dobitniku srca Sarajeva letos presoja mednarodna žirija, ki ji predseduje palestinski filmar Elia Suleiman. V njej sedijo še turška producentka Zeynep Atakan, srbski igralec Nikola Đuričko, kurator berlinskega festivala Thomas Hailer in grška igralka Angeliki Papoulia.

Osem filmov v boj za srce Sarajeva
V osrednjem tekmovalnem programu bo izbirala med osmimi filmi, dva od teh bosta doživela svetovno premiero. Prva je črnogorsko-srbska koprodukcija Igla ispod praga (Igla pod pragom) režiserja Ivana Marinovića, zgodba o duhovniku Petru, ki ga vaščani, potem ko nasprotuje prodaji lokalnega posestva, okrivijo za vsako težavo v vasi. Druga je Die Liebhaberin (Ljubimka) avstrijskega režiserja Lukasa Valente Rinneja, pripoved o hišni pomočnici v ekskluzivni soseščini v Buenos Airesu, ki v svingerskem klubu odkrije spolno svobodo.

Po zmagoslavju na Berlinalu leta 2015, ko je osvojil srebrnega medveda za najboljšo režijo za film Aferim!, se vrača romunski režiser Radu Jude. Film Inimi cicatrizate (Sveta srca) je postavljen v leto 1937, pripoveduje pa o mladem tuberkuloznem bolniku, ki spozna, da je lahko življenje v zdravilišču priložnost za nova odkritja.

Po premieri v Carigradu se bo mednarodni javnosti prvič predstavil Cemil Agacikoglu s filmom Tarla (Polje). V svojem tretjem celovečercu sledi režiser zgodbi o moškem, ki se zaradi dolgov vrne domov, da bi prodal družinsko posest, ob vrnitvi pa se mu odstrejo nerazrešene družinske težave.

S prvencem Albüm, ki so ga dobro sprejeli v canskem programu Critics' Week, pa se predstavlja turški režiser Mehmet Can Mertoglu. Posnel je zgodbo o paru, ki hlini nosečnost, da bi z njo prikril načrtovano posvojitev. Kritiki in obiskovalci Cannesa so imeli priložnost videti tudi celovečerni prvenec romunskega režiserja Bogdana Mirice Psi o mladeniču, čigar načrti, da proda podedovano zemljišče, se zapletejo, ko spozna, da je bil ded lokalni mafijec in da se njegova tolpa brez boja zemlji ne bo odpovedala.

Iz Bolgarije prihaja režiserka Ralitza Petrova s filmom Bezbog (Brezbožnica) o medicinski sestri, ki skrbi za dementne starejše občane ter njihove dokumente prodaja na črnem trgu. S prvencem pa se bo sarajevskemu občinstvu predstavil srbski režiser Nikola Ljuca. Njegov film Vlažnost pripoveduje o karizmatičnem poslovnežu, čigar žena nekega dne izgine.

Slovenska prisotnost v Sarajevu
Na festivalu se predstavlja tudi slovenska produkcija. V sekciji V fokusu bodo predvajali pred kratkim nagrajeni celovečerec Damjana Kozoleta Nočno življenje. V sklopu programa bodo predvajali sedem žanrsko in stilsko raznolikih stvaritev, ki so zaznamovali svetovno in regionalno kinematografijo v preteklih 12 mesecih, med njimi tudi nov celovečerni film Danisa Tanovića Smrt v Sarajevu, ki je na letošnjem Berlinalu prejel veliko nagrado žirije.

Med dokumentarnimi filmi bo tekmovalo 21 naslovov, ukvarjajo pa se z različnimi tematikami, tako z vprašanji osebne in nacionalne identitete, migracij, socialnih pravic, družinskih skrivnosti, političnih misterijev in gospodarskih kriz. Med njimi bo tudi Kozoletov film Meje, ki ga je režiser ustvaril "dobesedno v enem dnevu".

Slovensko kinematografijo bo na festivalu zastopal še filmski projekt režiserke Maje Weiss in producenta Danijela Hočevarja ter produkcijske hiše Vertigo Ime mi je Damian. Projekt bo predstavljen v sklopu CineLink, v katerem predstavljajo najbolj obetavne filmske projekte iz regije, ki so v fazi razvoja in iskanja financiranja. Med Talenti Sarajeva so se med 71 obetavnimi mladimi ustvarjalci znašli režiser Mitja Mlakar, producentka Mojca Pernat in filmska kritičarka Petra Meterc.