Pevčeva Estrellita z odlično Silvo Čušin v glavni vlogi nadaljuje pohod po evropskih festivalih. Foto: FSF
Pevčeva Estrellita z odlično Silvo Čušin v glavni vlogi nadaljuje pohod po evropskih festivalih. Foto: FSF
Pred nemškim festivalom so Teo konec oktobra prikazali tudi na tretjem festivalu otroških in mladinskih filmov v Beogradu, ki nosi ime Kids Fest Foto: Sarajevo Film Festival

Slovenski celovečerni filmi so na ogled v posebni sekciji festivala, v kateri festival vsako leto predstavi določeno državo ali regijo. Letos so se lotili držav, ki so nasledile nekdanjo Jugoslavijo in njihove mediteranske sosede. Predstaviti želijo filmske smernice v teh državah, s posebnim poudarkom na migracijah različnih etničnih skupin.

Trije slovenski, dve koprodukciji
V programu se bo predstavil film Estrellita Metoda Pevca, ki je pred 14 dnevi dobil posebno nagrado za igralsko vlogo Silve Čušin na festivalu v Mannheimu. Ob njem bo na sporedu tudi film Na planincah Mihe Hočevarja iz leta 2003. Oba filma povezuje tema bosanskih prebežnikov in njihovo življenje v Sloveniji.

Ob dveh nacionalnih filmih pa sta na programu tudi dve koprodukciji, Karavla Rajka Grlića iz leta 2006 in Kako sem ubil svetnika Teone Mitevske iz leta 2003. Pri obeh filmih je sodeloval Emotion film, ki je tudi producent Estrellite. Med znanimi režiserji se v programu Ex Yu med drugimi predstavljajo bosanski režiser Pjer Žalica, hrvaška legenda Ante Babaja in srbski aktivist Želimir Žilnik.

V programu, ki je namenjen mladim gledalcem, pa se bo predstavil še en slovenski film: Tea Hanne A. W. Slak, ki je v Portorožu med drugim najbolj prepričal žirijo kritikov.

Gregor Božič v boj za nagrado
V tekmovalni program desetih kratkih filmov iz sedmih držav se je uvrstil študent ljubljanskega AGRFT-ja Gregor Božič s filmom Hej, tovariši. Film pripoveduje zgodbo o Darku, ki ima svojo glasbeno skupino, ta pa ob sodobni glasbi igra tudi partizanske pesmi. Ob slovenskem filmu se bodo za nagrado potegovali po dva poljska, ruska in kirgizijska filma ter po en bolgarski, romunski in madžarski film.