Njegova bogata kariera je trajala kar šest desetletij. Foto: Reuters
Njegova bogata kariera je trajala kar šest desetletij. Foto: Reuters
Lord Attenborough leta 2007 v družbi nekdanjega južnoafriškega voditelja Nelsona Mandele in tedanjega britanskega premierja Gordona Browna. Foto: Reuters
Z ženo Sheilo Sim leta 1997. Foto: Reuters

Že v 40. letih prejšnjega stoletja je bil eden vodilnih igralcev na Otoku (v kriminalni drami Brighton Rock po romanu Grahama Greena je davnega 1947 ustvaril legendarno vlogo nepridiprava Pinkieja Browna), nato pa se je podal še na drugo stran kamere.

Kot režiser je največ uspeha požel z biografskim filmom Gandi, nagrajenim z dvema oskarjema. Sir Ben Kingsley, ki je v omenjenem filmu prevzel naslovno vlogo - prinesla mu je tudi oskarja -, je o kolegu povedal, da ga bo "zelo pogrešal". Še vedno mu je hvaležen za izkazano zaupanje, saj je bila življenjska zgodba velikega indijskega voditelja projekt, ki ga je Attenborough skrbno pripravljal kar 20 let.

Hollywoodski režiser in producent Steven Spielberg, ki je lorda najel za vlogo Johna Hammonda v Jurskem parku, je o igralcu povedal, da je bil strasten glede vsega v življenju. "Bil je moj dragi prijatelj in bil sem samo eden v dolgi vrsti tistih, ki so ga oboževali."

Med znanimi imeni, ki so se poklonili filmarju, je tudi britanski premier David Cameron, ki je na Twitterju zapisal: "Njegova igra v Brighton Rocku je bila genialna, njegova režija Gandija osupljiva - Richard Attenborough je bil velikan filma." Igralka Mia Farrow je tvitnila: "Richard Attenborough je bil najboljši možakar, s katerim sem imela kdaj srečo delati. Pravi princ. Počivaj v miru, Pa - in hvala."

Attenborough je bil po političnem prepričanju zapriseženi laburist, zato so se mu poklonili tudi na sedežu te stranke: "Lord Attenborough je naši državi in filmski industriji dal ogromno, kot igralec in kot režiser. Njegove filme bodo imele rade tudi mlajše generacije. Goreče je verjel v družbeno pravico in laburistično stranko, bil je tudi glasen nasprotnik apartheida. Zelo ga bomo pogrešali. V mislih smo z njegovimi bližnjimi."

Attenborough je zadnja leta skupaj z ženo živel v domu za starejše občane, piše BBC. Odkar je pred šestimi leti padel po stopnicah, je bil priklenjen na invalidski voziček.

Omeniti velja tudi njegovega dve leti mlajšega brata, sira Davida Attenborougha, slovitega avtorja dokumentarnih filmov o naravi, čigar prepoznavni slog in glas mnogi označujejo kar za britanski narodni zaklad.

Umrl je Richard Attenborough
Umrl je Richard Attenborough