Kinoteka se je zavila v črnino. Foto: RTV Slo
Kinoteka se je zavila v črnino. Foto: RTV Slo
Ekipa kinoteke je pozvala k rešitvi njihove prostorske stiske.
Praznovanja ob 100-letnici slovenskega filma bodo minila brez njega. Foto: RTV Slo
Prvi govornik je bil minister za kulturo Vasko Simoniti.
Dvorana kinoteke je bila napolnjena do zadnjega kotička. Foto: RTV Slo

Dvorana kinoteke je bila premajhna za vse, ki so se želeli pokloniti spominu na Furlana in izreči sožalje njegovi družini. Med govorniki je bil tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, ki je vidno ganjen v govoru izrekel sožalje njegovi družini in prijateljem.

Od Furlana se je poslovila tudi ekipa kinoteke, ki je pristojne pozvala, naj spoštujejo njegovo življenjsko delo in pri odločanju o nadaljnji usodi kinoteke ne pustijo, da bi hram filmske umetnosti izrinila komercialna ponudba.

Začel iz nič ...
Drugi govorniki so poudarili predvsem velik pomen njegovega dela. Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev se je poslovilo z zahvalo za vse, kar je dal slovenskemu filmu, in obljubo, da bodo poskusili hoditi po njegovih stopinjah še naprej. Poudarili so tudi, da je prvi direktor Slovenske kinoteke, ki velja za eno najmlajših na svetu, začel iz nič - bil je brez prostorov in brez filmov (ti so ostali v beograjski kinoteki), imel je le naziv direktorja. Iz tega pa mu je uspelo ustvariti uspešno in ambiciozno kinoteko, katere ponudbo dopolnjuje tudi art kino Kinodvor, še eden Furlanovih uspešnih projektov.

Kinotečni projektor je znova zabrnel
Na slovesnosti v spomin velikega filmofila, filmskega ustvarjalca in delavca je bilo veliko znanih imen iz sveta filma, med katerimi so bili tudi nekdanji direktor Filmskega sklada Republike Slovenije Saša Jovanović, igralca Primož Petkovšek in Branko Djurić. Od Furlana so se navzoči poslovili tako, kot bi si verjetno tudi sam želel - znova je zabrnel projektor kinoteke.