Foto:
Foto:
Pastir iz Gloda
Prebivalci Gloda so kmalu ugotovili, da je bilo pet dolarjev na dan, milo rečeno, borno plačilo.

Romunija sicer ni postojanka na poti namišljenega kazahstanskega novinarja, toda prebivalci tamkajšnje vasice Glod so besni nad svojo upodobitvijo v filmu. Glod si je namreč britanska filmska ekipa, ki nikoli ni prišla do Kazahstana, "sposodila" za vlogo Boratovega rojstnega kraja. Na jugu Romunije so tako ustvarili podeželsko idilo, v kateri vaščani živijo v sožitju s svojimi kozami, se prevažajo v avtomobilih na konjsko vprego in si izmenjujejo strastne poljube z lastnimi sestrami.

Kot mnogo naivnih "anketirancev", ki so nevede postali (humorni) liki in tarče posmeha v filmu Borat, se tudi vaščani Gloda počutijo ogoljufane. "Svet se nam smeji in hočemo jih tožiti," je nad filmsko ekipo ogorčen Marin Marcel, predstavnik tamkajšnje romske skupnosti. "Posneli so nas, plačali pa nam niso ničesar!"

Izkoriščanje revnih vaščanov?
Nekaterim vaščanom Gloda je filmska ekipa za sodelovanje pri snemanju plačala pet ali sedem dolarjev na dan. Na tem mestu gre verjetno omeniti, da je film Borat samo v prvem koncu tedna v ameriških kinematografih ustvarjalcem prislužil 26,4 milijona dolarjev in se uvrstil na prvo mesto lestvice obiskanosti.

Prizori, ki ne bodo privabili turistov
Romi iz Gloda, ki so v filmu prikazani kot podivjani šovinisti, ki pijejo konjski urin, so prepričani, da bo film samo še poslabšal podobo Romunije v svetu in zaostril diskriminacijo, ki so ji podvrženi. Po besedah županovega namestnika Petre Buzea so Britanci v Glodu prav iskali slabe stvari, ki bi jih lahko uporabili za film.

Politični komentatorji EU-ja, ki se ji bo Romunija pridružila naslednje leto, državi že zdaj očitajo, da se ne trudi preprečevati marginalizacije. "V Evropi imamo že sicer slabo podobo in nas nikjer ne marajo," se zavedajo Romi. "Tukaj, v Romuniji, smo le 'cigani'. Ko so v našem okraju zgradili tovarno za ustekleničevanje vode, nas v njej niso hoteli zaposliti."