U2 in režiserka Catherine Owens predstavljajo nekaj, kar naj bi povzročilo pravo revolucijo v žanru koncertnih filmov. Foto: Reuters
U2 in režiserka Catherine Owens predstavljajo nekaj, kar naj bi povzročilo pravo revolucijo v žanru koncertnih filmov. Foto: Reuters
Pred predvajanjem filma so U2 kar ob vhodu v dvorano pripravili manjši koncert. Foto: Reuters

Na Azurni obali so prikazali za 55 minut posnetkov, ki bodo vključeni v približno uro in pol dolg film z naslovom U2 3D. Film, ki so ga posneli na južnoameriškem "traktu" svetovne turneje Vertigo, naj bi bil do zdaj absolutno najboljši poskus prenosa vzdušja s koncerta na filmski trak. Kamere so namreč dogajanje na odru in v dvoranah snemale z vseh mogočih kotov, tridimenzionalna tehnologija pa naj bi omogočila občutek, da gledalec v resnici v živo spremlja koncert.



Film z druge strani morske obale
Producent filma John Modell zatrjuje, da je tokrat uporabljena tehnologije za "celo morje" oddaljena od tehnologije, ki so jo uporabljali v dosedanjih koncertnih filmih. "Poustvarjamo fiziologijo pogleda in to je zelo kočljiva zadeva. Če se le malo zalomi, lahko gledalce doletijo fiziološke težave - napetost v očeh, slabost. Vendar pri našem filmu teh težav ni," je o delu svoje ekipe dejal Modell, ki se mu očitno zdi zelo "fino", da je del nove revolucije filmske umetnosti.

Bono tokrat pozabil na revne
Če bo šlo vse po načrtih, bodo film U2 3D prikazovali v okoli 1.000 kinematografih po vsem svetu. Izostati utegnejo manj razvite dežele. Odločeno je bilo namreč, da bodo film predvajali le v dvoranah z ustrezno tehnologijo; teh pa v manj razvitem svetu primanjkuje. Torej bo tokrat Bono zaobšel ravno tiste svoje oboževalce, za katere se po lastnih besedah najbolj bori. Torej za tiste, ki jim zaradi rojstva v "napačni deželi" v življenju ni najlažje.