Tri predstavnice igralske zasedbe Zlata dekleta Bea Arthur, Rue McClanahan in Betty White, tista, ki je igrala najstarejšo, Estelle Getty, pa jih je zapustila julija lani. Foto: EPA
Tri predstavnice igralske zasedbe Zlata dekleta Bea Arthur, Rue McClanahan in Betty White, tista, ki je igrala najstarejšo, Estelle Getty, pa jih je zapustila julija lani. Foto: EPA
Bea Arthur, Rue McClanahan
Nekdanji soigralki Zlatih deklet Rue McClanahan in Bea Arthur na lanski podelitvi nagrad TV Land v Santa Monici. Pogrešala bom tisti pogum, pogrešala bom tisti glas, je ob Beini smrti povedala Rue. Foto: Reuters

Zlasti ameriški gledalci humorističnih nadaljevalk se igralke prav tako dobro spomnijo iz serije Maude, ki ji je prinesla emmyja za najboljšo igralko. Nagrado je pozneje osvojila tudi z Zlatimi dekleti. "Pred 73 leti mi je pokazala, kako pogumno nastopiti v komediji," se utrinkov s soigralko spominja Rue McClanahan, ki dodaja: "Pogrešala bom tisti pogum, pogrešala bom tisti glas."

Bea Arthur se je rodila 13. maja 1922 v New Yorku kot Beatrice Frankel. Ko je bila stara 11 let, se je njena družina preselila v Cambridge v Maryland, kjer je njen oče odprl prodajalno z oblačili. Pri 12 letih je prerasla vse vrstnice in dolgo sanjarila, da bi bila raje majhno svetlolaso dekle kot filmska zvezdnica June Allyson. Vendar pa sta ji ravno velikost in njen globok glas v šoli pogosto prinesla številne moške vloge.

Od tonyja do emmyja
Pozneje je začela nastopati na odru Broadwayja, kjer ji je vloga v muzikalu Mame prinesla nagrado tony. Na malih zaslonih je velik preboj doživela v 70. letih, ko je nastopila v priljubljeni seriji All in the Family, kjer je nastopila kot Edithina sestrična Maude, in producenti so v glasnem liku takoj prepoznali gradivo za samostojno serijo.

Maude so tako prvič na CBS-u predvajali leta 1972 in naslednjih šest let je bila ena najbolj priljubljenih TV-serij med ameriškim občinstvom. Maude je z odločitvijo, da bo zaradi svojih let naredila splav, novembra leta 1972 v ZDA sprožila celo proteste.

Zabavni mati in hči
Zlata dekleta so občinstvo zabavala kar sedem let, od 1985 do 1992, Arthurjeva je v seriji igrala pikro Dorothy Petrillo Zbornak, hči Sophie. V vlogi te se je predstavljala julija lani umrla Estelle Getty, ki je bila pravzaprav leto mlajša od Arthurjeve, in je seriji prav tako prinesla emmyja.

Velika borka za živali
Po krajšem zakonu, iz katerega je dobila priimek Arthur, se je Bea leta 1950 poročila z broadwayskim igralcem in pozneje s tonyjem nagrajenim režiserjem Genom Saksom. Ločila sta se leta 1978. Bea Arthur ima dva sinova in dva vnuka, njena družina pa je zaprosila, da naj žalujoči donacije za rože nakažejo na dve Bei ljubi dobrodelni organizaciji, ArtAttack in PETA. "Izgubili smo eno največjih komičark vseh časov, živali pa so izgubile eno svojih največjih braniteljic," je ob igralkini smrti izrazil Dan Matthews, podpredsednik organizacije PETA.

M. K.