Animateka že pričakuje svojo 12. izdajo, ki bo posvečena animiranemu dokumentarnemu filmu, predstavila pa bo tudi razstavo letošnjega rezidenčnega umetnika, nizozemskega animatorja Rosto A. D. Foto: Animateka
Animateka že pričakuje svojo 12. izdajo, ki bo posvečena animiranemu dokumentarnemu filmu, predstavila pa bo tudi razstavo letošnjega rezidenčnega umetnika, nizozemskega animatorja Rosto A. D. Foto: Animateka
false
Na Poletni Animateki so se na programu znašli francosko-italijanska Hiša pravljic (na fotografiji), irsko-francosko-belgijski film Skrivnosti iz Kellsa, nabor najboljših kratkih filmov zadnje edicije festivala Animateka, belgijsko-francoski film Medena koža, brazilski Deček in svet ter latvijsko-ameriški film Kamenje v mojih žepih. Gre za filme, ki jih je do zdaj distribuiralo Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta. Poletno Animateko so pripravili v partnerstvu s Slovensko kinoteko ter ob podpori zavoda Turizem Ljubljana. Foto: false

Poletna Animateka je v letni kino na Muzejski ploščadi na Metelkovi v šestih večerih privabila več kot 2.500 ljudi, kar je organizatorje prijetno presenetilo in jim dalo spodbudo za naprej. Večino dogajanja je v torek zaokrožila projekcija animiranih videospotov, projekt pa bo v soboto sklenilo videomapiranje na pročelje Cankarjevega doma.
Animirani zemljevid je ustvaril vizualni umetnik VJ Mesec, ki je pripravil devetminutni miks izsekov s programa Animateka po Animateki in ga opremil s svojo glasbo, na ogled pa bo v soboto, 15. avgusta, med 21.30 in 23. uro.
Animirani zemljevid in čez most k dokumentarnim animiranim filmom
Dogodek bo hkrati predstavljal most proti 12. izdaji Animateke, ki bo na sporedu med 7. in 13. decembrom. Po videomapiranju bodo premierno prikazali napovednik za 12. Animateko, ki sta ga po ilustracijah letošnjega rezidenčnega umetnika festivala Rosta ustvarila Matej Lavrenčič (animacija) in Matjaž Moraus Zdešar (zvok). Programski direktor in producent festivala Animateka Igor Prassel je napovedal, da bodo v Moderni galeriji v času 12. Animateke pripravili razstavo Rostovih del, poseben fokus izdaje pa bo animirani dokumentarni film.
Prebudilo se je kritično občinstvo za animirane filme
Kot je sporočil Prassel, je dobro obiskana Poletna Animateka le še en dokaz, da jim je po 11 edicijah festivala Animateka uspelo vzgojiti kritično občinstvo, ki si želi gledati tudi manj komercialne animirane filme. S Poletno Animateko so uresničili dolgoletno željo, da bi v Ljubljani tudi poleti prikazali kakovostne animirane filme in organizirali delavnice.
Poleg projekcij, ki jih je obiskalo več kot 2.500 ljudi - animirani filmi so bili na ogled na Muzejski ploščadi, torkova projekcija animiranih glasbenih videospotov s festivala Supertoon pa pred džezovsko okrepčevalnico Repete na Gornjem trgu - so organizirali še deset delavnic pod skupnim nazivom Z risbo in fotografijo po Ljubljani, ki se jih je udeležilo 70 ljubiteljev animacije. Namen delavnic pikselacije po mestu je bil, da bi v ustvarjalni proces vključili tudi mimoidoče in turiste, a jim to ni najbolje uspelo, saj številni niso želeli sodelovati, zato so za prihodnje izvedbe že razmišljali o spremembah.
Kljub zanimanju za animirane filme pa je druga izdaja projekta pod vprašajem. "Za nas je problematično že zapreti finančno konstrukcijo za festival Animateka, tako da si ne moremo privoščiti dodatnih sponzorjev ali pa vlagati sredstev v poletno izdajo. Imamo pa na primeru dobre prakse dovolj časa, da postavimo projekt še boljše za prihodnje leto," je pojasnil Prassel, ki si želi, da bi "zavod Turizem Ljubljana prepoznal dogodek, ga vzel za svojega v okviru poletnih dejavnosti in ga tudi višje ovrednotil". "Mislim, da je to, kar smo ponudili, izvirno, posebno," je dodal.