Še lani so v medijih krožile slike Elizabeth Taylor, kako se ob havajski obali potaplja z morskimi psi. Foto:
Še lani so v medijih krožile slike Elizabeth Taylor, kako se ob havajski obali potaplja z morskimi psi. Foto:
Elizabeth Taylor
Elizabeth Taylor je zaslovela leta 1944, ko je pri dvanajstih letih nastopila v filmu National Velvet.

Življenje 76-letne igralke vijoličnih oči, ki se je zaradi pešajočega zdravja že pred leti umaknila iz javnosti, naj bi bilo po odpovedi srca še prejšnji teden odvisno od aparatur. Najprej je poročal zelo "rumeni" tabloid National Enquirer, nato pa tudi drugi mediji, da so zdravniki že obveščali igralkine sorodnike, naj se pridejo poslovit, da pa se je od takrat bolničino stanje že izboljšalo. Neimenovani vir navaja: "Še vedno je zelo bolna, a se je že izvlekla iz najhujšega." V bolnišnico so jo, ko se je "nedolžna" gripa prevesila v pljučnico, sprejeli 15. julija.

Pesti jo roj bolezni

Ameriško igralko britanskega rodu, ki ima tri otroke in hčerko, ki sta jo posvojila z Richardom Burtonom, je v zadnjih letih doletelo nešteto zdravstvenih tegob: zamenjali so ji oba kolka, leta 1997 so ji iz možganov odstranili benigen tumor, trpi za osteoporozo in je že več let priklenjena na invalidski voziček. Pred dvema letoma je prišla v šov Larryja Kinga sama zanikat govorice, da ima alzheimerjevo bolezen in da so ji napovedali le še nekaj mesecev življenja.

Zvezda v času velikih osebnosti
Taylorjeva danes velja za zadnjo veliko zvezdo, ki se je povzpela še v "starem" hollywoodskem sistemu studiev. Bila je "hišna igralka" prvega med velikimi, studia MGM. Svoja dva zlata kipca za najboljšo igralko je dobila za vlogi dekleta na klic (Butterfield 8, 1960) in glasne pijanke (Kdo se boji Virginie Woolf?, 1966), bila pa je tudi prva igralka, ki je prebila "magično mejo" in za en sam film (Kleopatro) zaslužila okrogel milijon dolarjev (njen komentar: "Če je nekdo dovolj neumen, da mi ponudi milijon dolarjev za film, gotovo nisem dovolj neumna, da bi zavrnila".

Leta 2000 ji je britanska kraljica podelila viteški naslov.