Brata Coen sta se v svoji karieri podpisala pod številne uspešnice: Pravi pogum, Morilci stare gospe, Ni prostora za starce, Fargo ... Foto: EPA
Brata Coen sta se v svoji karieri podpisala pod številne uspešnice: Pravi pogum, Morilci stare gospe, Ni prostora za starce, Fargo ... Foto: EPA

Film o folkpevcu, ki skuša leta 1961 uspeti v sivem, deževnem New Yorku, je prinesel tudi nagrado za glavnega igralca Oscarja Isaaca v kategoriji najboljša moška glavna vloga. Med ženskami je slavila Cate Blanchett za vlogo v Otožni Jasmin, poroča britanski BBC.

Za najboljši scenarij je združenje, ki ga sestavlja 56 priznanih kritikov, razglasilo scenarij za Pred polnočjo, tretji del trilogije, v kateri spremljamo ljubezensko zgodbo Celine in Jesse, ki ju igrata Julie Delpy in Ethan Hawke. V stranskih vlogah sta kritike najbolj prepričala Jennifer Lawrence v Ameriških prevarah in James Franco v Spomladanskih žurerkah.

Med pestro bero tujih filmov so kritiki najbolj prikimali francoski ljubezenski drami Adelino življenje francosko-tunizijskega režiserja Abdellatifa Kechicheja, ki je osvojila že vrsto nagrad, med njimi tudi prestižno zlato palmo na canskem filmskem festivalu.

Vročica pred oskarji, ki veljajo za najprestižnejše filmske nagrade in jih bodo podelili 2. marca, se tako stopnjuje. Med glavnimi favoriti se sicer omenjajo filmi in igralci iz filmov 12 Years a Slave, Ameriške prevare, Otožna Jasmine, Gravitacija, Kapitan Philipps, Ona in Volk z Wall Streeta. Nominirance bodo razglasili 16. januarja.