Nasmeška na tej sliki ne moremo razvozlati, poblaznel pogled pa je Mathieu Amalric že kar dobro 'naštudiral'. Foto:
Nasmeška na tej sliki ne moremo razvozlati, poblaznel pogled pa je Mathieu Amalric že kar dobro 'naštudiral'. Foto:
Daniel Craig (o novem Bondovem sovražniku)
Tony Blair in Nicholas Sarkozy
Obraza, ki navdihujeta ... Foto: EPA
Daniel Craig
V prejšnjem filmu je bil Bond za petami organiziranemu kriminalu, v Quantum of Solace pa bo šlo za bolj osebno maščevanje. Foto: EPA

Ker režiser noče, da bi se Bondov protiigralec za učinkovitost svojega lika zanašal na "rekvizite" (in pri tem mislimo na Madsa Mikkelsena, ki je kot Le Chiffre v Casinoju Royale točil krvave solze), je Mathieu Amalric ubral subtilnejšo taktiko: pri preučevanju narave zla si je pomagal z javnimi nastopi novega francoskega predsednika Sarkozyja in nekdanjega britanskega premierja Tonyja Blaira.

"Nimam na primer kovinske čeljusti, zato moram bistvo lika najti v sebi," pravi Amalric. "Pred očmi imam nasmešek Tonyja Blaira in nore oči Nicholasa Sarkozyja." Tudi Daniel Craig, ki ga bo moral v filmu tako ali drugače uničiti, o svojem francoskem kolegu govori le pohvalno: "K vlogi je pristopil z zelo psihološko metodo. To bo resno moten psihopat."

Bo Bond tokrat prelival solze?
Pred nekaj dnevi je filmska ekipa torej potešila radovednost javnosti in razkrila uradni naslov "projekta JB22". Besedno zvezo Quantum of Solace so si sposodili pri naslovu neke kratke zgodbe Bondovega "očeta" Iana Fleminga, Daniel Craig pa je ob tem pojasnil, da naslov (njegov ne ravno milozveneči dobesedni prevod bi bil "kvant tolažbe") pomeni tisto "mrvico utehe v trenutku, ko je nekega razmerja konec". Ob tem je treba povedati, da se film nadaljuje točno tam, kjer se je prejšnji končal (oziroma kako uro pozneje): Bond je pravkar izgubil ljubezen svojega življenja, Vesper Lynd, ki ga je sicer izdala, a je za to pozneje tudi plačala z življenjem.

Tudi 008 je Bondova srečna številka ...
22. film iz najbolj trdožive franšize v zgodovini kinematografov snemajo v letu, ko bi Ian Fleming praznoval stoti rojstni dan, prav tako pa bomo zaznamovali 40-letnico rojstva prvega filmskega Bonda (to je bil seveda Sean Connery v Dr. No). Quantum of Solace režira Marc Forster. Lepih deklet, zmogljivih naprav in nasilja kot po navadi ne bo manjkalo, bo pa ta film "bolj realističen in psihološko poglobljen od svojih predhodnikov".

Snemanje se je začelo v Veliki Britaniji (tradicionalni Bondov studio Pinewood so po lanskem požaru že obnovili), pozneje pa se bo preselilo še v Latinsko Ameriko in toskansko mestece Sieno. Premiera filma je napovedana za 7. november.

Daniel Craig (o novem Bondovem sovražniku)