Za letošnjo promocijsko fotografijo je igralska zasedba reinterpretirala klasično sliko Georgesa Seurata. Foto: NBC
Za letošnjo promocijsko fotografijo je igralska zasedba reinterpretirala klasično sliko Georgesa Seurata. Foto: NBC
Pri NBC-ju so najbrž pravilno ocenili, da si svojo "spinoff" serijo najbolj zasluži avtoritativni, pedantni, utrgani Dwight Schrute, ki v prostem času vodi penzion na svoji farmi rdeče pese.
Jim Carrey
Praznino po odhodu Steva Carrella so producenti zapolnjevali z različnimi zvezdniškimi gostovanji.

Za zadnjo sezono se na čelo serije vrača producent prvih petih sezon, Greg Daniels; zamenjal bo Paula Liebersteina, ki je zaposlen z iskanjem idej za morebiten "spinoff", torej novo serijo z nekaterimi od osrednjih likov prvotne serije. (Govori se, da bo ta "spinoff", The Farm, v ospredje postavil Dwighta Schruta in njegovo pogosto omenjeno farmo rdeče pese, na kateri ima tudi penzion. Kot stalna lika naj bi se mu pridružila Majandra Delfino kot mlajša sestra in Blake Garrett kot nečak).

"Zdaj ko se približujemo ciljni ravnini, imamo na zalogi še ogromno razburljivih zapletov, ki sem jih hotel vpeljati že od druge sezone naprej," je Daniels pred dnevi obljubil na tiskovni konferenci. "Konec bo precej 'kul'." Zaveda se namreč, da je to zadnja priložnost, da se ekipa "izživi", napovedal pa je tako "vrnitev nekaterih znanih obrazov" kot tudi vpeljavo novih imen (ekipi se pridružujeta Jake Lacy in Clark Duke).

Filozofski pristop h koncem
"Na neki točki se moraš odločiti, ali se boš večno držal le začetkov in sredin zgodb ali pa boš zgodbi pustil, da se konča. Mislim, da je konec lahko zelo močen in globoko pomenljiv del zgodbe," pojasnjuje producent, ki je s to filozofijo menda naletel na razumevanje tudi pri vrhu NBC-ja. "Če ne bi naredili konca letos, mogoče ne bi nikoli dobili priložnosti, da bi do konca povedali zgodbe toliko različnih likov, in jaz osebno vse te zgodbe res hočem slišati."

Svež veter na NBC-ju
Konec Pisarne bo pomenil veliko prelomnico za NBC, ki postopoma prenavlja svoj spored. Mreža bo v prihodnje vse stavila na nove serije - naročili so jih kar sedem - ter v okleščeni obliki podaljšala naročili za Community in 30 Rock, ki se po tej sezoni prav tako končuje. (Pisarna in Parks and Recreation sta edini seriji, ki sta dobili naročilo za vseh 22 epizod.)

Odmik od formata nanizanke
Poslovilna sezona Pisarne bo malce drugačna od dozdajšnjih, obljubljajo ustvarjalci: namesto na eno epizodo omejenih prigod se bodo vsebinsko raje osredotočili na daljše pripovedne loke, ki jih bodo povedali v več delih. "Pravo srce serije so ti loki, ki likom dajejo možnost kompleksnejšega značajskega razvoja. Trenutno me skrbi le, da vseh dobrih idej, ki jih ima scenaristična ekipa pripete na svojih oglasnih deskah, ne bomo mogli spraviti v eno sezono."

Daniels si bo glavne preobrate prizadeval čim bolj skrivati pred javnostjo, a se zaveda, da v dobi spletnih "spoilerjev" to ne bo lahka naloga: "Rad bi se vrnil v čase, ko je bil svet dejansko presenečen nad zgodbo, ne pa da jo je poznal že tri tedne vnaprej." In ko smo že pri tem: na spletu je že mogoče prebrati, da bo v eni izmed epizod Nellie (Catherine Tate) priredila dobrodelno zbiralno akcijo v pisarni, ogorčeni Dwight (Rainn Wilson) pa se ji bo maščeval z donacijo talibanom. V deveti sezoni bodo razkrili tudi identiteto "ekipe", ki naj bi naše pisarniške čudake ves ta čas snemala.

Večina (še preostale) igralske zasedbe ostaja na krovu tudi v prihajajoči sezoni, čeprav nekateri (B. J. Novak in Mindy Kalig) v zmanjšanem obsegu. Da bo krog res sklenjen, bi Daniels rad dosegel tudi tako, da bi poslednjo epizodo režiral isti človek kot prvo, torej Ken Kwapis.

Neodgovorjeno ostaja še eno pomembno vprašanje: ali se bo za labodji spev serije vrnil tudi lani "pobegli" vodja pisarne, Michael Scott (Steve Carrell)? "Nekaj idej za konec imamo, in če bi lahko sodeloval, bi bilo seveda zelo zabavno," je izmuzljiv Daniels. "Če ne bo mogel, pa se bo dalo koncept izpeljati tudi brez njega. Zelo zaposlen tip je."