Za svojega spremljevalca na oskarjih si je 'zaželel' Dicka Cheneyja. Foto: EPA
Za svojega spremljevalca na oskarjih si je 'zaželel' Dicka Cheneyja. Foto: EPA
Dick Cheney
Ameriški podpredsednik se sooča z vrsto kritik. Foto: EPA
Prizor iz akcijskega trilerja s politično konotacijo - Syriana. Foto: Reuters

Podpredsednik ZDA Cheney je zadnje dni veliko v medijih zaradi nesreče pri lovu, v kateri je ustrelil odvetnika Harryja Whittingtona. Clooney, ki velja za velikega nasprotnika trenutne ameriške administracije, je dejal, da ga je Cheney poklical in ga povabil na lov, sam pa ga je v zameno povabil na letošnjo podelitev oskarjev.

Bo naslednji Bush?
Clooney očitno želi jasno in glasno povedati svoje mnenje in to ob priložnostih, ko ga posluša kar največ ljudi. Tako se je na primer na podelitvi zlatih globusov javno šalil na račun lobista Jacka Abramoffa, ki se je pred kratkim izrekel za krivega podkupovanja politikov, prevare in davčne utaje, zdaj pa je šel še eno stopničko višje in se lotil kar ameriškega podpredsednika.

Odraz družbenih sprememb?
Kljub svojim izjavam pa Clooney meni, da letošnja podelitev oskarjev ne bo nič bolj politična kot do zdaj. "Zadnjih nekaj let je bila podelitev precej politična ... Ali bo politična pri govorih? Ne vem. Ne bi mogel reči." Filmi so gotovo bolj politični, vendar pa mislim, da tudi družbo bolj zanimajo take teme, pravi Clooney. Igralec in režiser si je povabilo na slovesno kosilo, ki so ga pripravili v losangeleškem hotelu Beverly Hilton, prislužil s tremi nominacijami za oskarje. Zanje se namreč poteguje s filmoma Lahko noč in srečno, ki ga je sam tudi režiral, in Syriana.