Orange Is the New Black (Oranžna je nova črna) dogajanje postavlja v ženski zapor Litchfield v zvezni državi New York, kjer se znajde premožna in izobražena
Orange Is the New Black (Oranžna je nova črna) dogajanje postavlja v ženski zapor Litchfield v zvezni državi New York, kjer se znajde premožna in izobražena "pridna punca", ko jo nekdanja ljubimka v zameno za nižjo zaporno kazen navede kot partnerico pri tihotapljenju mamil. Serijo v trinajstih enournih epizodah je Netflix julija 2013 ponudil v enotnem "paketu" (celo prvo sezono je mogoče kadar koli plačati in si jo ogledati na spletu). Foto: Imdb
Matthew McConaughey in Woody Harrelson sta policijska sodelavca v Louisiani, ki se po 17 letih vnovič lotita preiskovanja srhljivega obrednega umora. Pravi detektiv ni le detektivska serija, ampak tudi refleksija oblasti in zakonov, ki v ospredje postavlja odnos dveh izmed največjih filmskih zvezd, ki sta "prestopila" v serije. Foto: HBO
HBO-jeva epska fantazijska serija Igra prestolov vodi z 19 nominacijami. Foto: Imdb

Obe sta nominirani tudi za najboljšo dramsko serijo, Kriva pota so sicer lani po več letih nominacij s svojo četrto sezono tudi slavila v tej kategoriji. Med konkurenti za najboljšo dramsko serijo so se znašli še Downton Abbey, Hiša iz kart (House of Cards), Oglaševalci (Mad Men) in Pravi detektiv (True Detective).
Nominacije so v konkurenčni boj postavile tudi oba protagonista HBO-jeve uspešnice Pravi detektiv, Matthewa McConaugheyja in Woodyja Harrelsona, poleg njiju pa so za najboljšega igralca v dramski seriji postavljeni še Bryan Cranston (Kriva pota), Kevin Spacey (Hiša iz kart), Jon Hamm (Oglaševalci) in Jeff Daniels (The Newsroom).
Za glavno žensko vlogo so nominirane Michelle Dockery (Downton Abbey), Julianna Margulies (The Good Wife), Robin Wright (Hiša iz kart), Lizzy Caplan (Masters of Sex), Kerry Washington (Scandal) in lanska nagrajenka Claire Danes (Homeland).
Najboljše humoristične serije
Za najboljše humoristične serije bodo tekmovali Veliki pokovci (The Big Bang Theory), Louie, Silicijeva dolina (Silicon Valley), Veep, Oranžna je nova črna (Orange Is the New Black) in že štirikratni zmagovalec Sodobna družina (Modern Family), od teh sta le seriji Veliki pokovci in Sodobna družina narejeni za televizijsko predvajanje.
Ponudnik medijskih vsebin na spletu Netflix je s serijo Oranžna je nova črna poskrbel tudi za polovico nominacij za najboljšo gostujočo žensko vlogo v komediji; nominirane so Natasha Lyonne, Uzo Aduba in Laverne Cox, za glavno žensko vlogo pa Taylor Schilling.
Podvojeno število nominacij za Netflix, HBO absolutni prvak
Serija je Netflixu, ki se je lani s 14 nominacijami prvič pridružil tekmi za prestižne ameriške nagrade, priborila kar 12 od 31 Netflixovih nominacij. Podobno uspešna je nova zaporniška serija Oranžna je nova črna. Prekaša jo le Netflixov politični triler Hiša iz kart s 13 nominacijami. Primat pa še vedno pripada kabelski mreži HBO, ki je pobrala 99 nominacij, kar je največ nominacij katere koli mreže v zadnjih 14 letih.
Igralci, ki so nas nasmejali
Med glavnimi igralci v komedijah pa so vtis pustili Ricky Gervais (Derek), Matt LeBlanc (Episodes), Don Cheadle (Hiša laži), Louis C. K. (Louie), William H. Macy (Shameless) in Jim Parsons (Veliki pokovci).
A vrnimo se še k osrednjim ženskim vlogam v komičnih serijah. Poleg Schillingove so tu še Lena Dunham (Punce), Edie Falco (Nurse Jackie), Amy Poehler (Parks and Recreation), Melissa McCarthy (Mike & Molly) in Julia Louis-Dreyfus (Veep).
Najboljše miniserije: Fargo in ameriške "horror" zgodbe
V kategoriji miniserij oziroma filmov vodita FX-ova miniserija Fargo, osnovana na kultnem filmu bratov Coen z 18 nominacijami, in American Horror Story: Coven s 17 nominacijami, med drugim z nominacijo za najboljšo miniserijo in za najboljšo igralko (Jessica Lange). V isti kategoriji ob Langovi najdemo še Sarah Paulson (American Horror Story: Coven), Heleno Bonham Carter (Burton and Taylor), Minnie Dreiver (Return to Zero), Kristen Wiig (The Spoils of Babylon) in Cicely Tyson (The Trip to Bountiful). Med glavnimi igralci v kategoriji miniserij ali filmov so se znašli Chiwetel Ejiofor (Dancing on the Edge), Billy Bob Thornton (Fargo), Idris Elba (Luther), Benedict Cumberbatch (Sherlock), Martin Freeman (Fargo) in Mark Ruffalo (The Normal Heart).
Nominacije za 66. nagrade emmy so razglasili danes v Los Angelesu na prireditvi, ki sta jo vodila Mindy Kaling in Carson Daly. Podelitev pa bo 25. avgusta vodil Seth Myers.