Prizor iz Erotikona. Foto: Kinodvor
Prizor iz Erotikona. Foto: Kinodvor
Kinodvor
90 let bo Kinodvor zaznamoval tudi s celoletnim projektom Leto kina. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Erotikonom Gustava Machatyja, ki ga je na klavirju spremljal Andrej Gričar, so zvečer počastili začetek praznovanja okrogle obletnice.

"Neke nevihtne noči na osameli postaji obtiči neznanec. Zamudil je vlak, zato ga pod streho, k svoji brhki in nedolžni hčerki, vzame železniški čuvaj. Postavni George, svetovljan in ženskar, dekle zapelje in naslednjega jutra izgine v neznano. Andrea zanosi, a otrok se rodi mrtev. Neke druge usodne noči jo galantni neznanec reši pred posiljevalcem, zato ga vzame za moža. A njene misli se ves čas hrepeneče vračajo k prvemu ljubimcu in tisti vrtoglavi noči strasti iz uvodne sekvence, h kateri se bo vračal tudi gledalec," so vsebino filma na kratko opisali na spletni strani Kinodvora.

Erotikon je pionirsko delo filmske erotike in avantgardna klasika nemega filma, ki utripa s čutnostjo in dekadenco takratnega časa. Igralka Ita Rina se je z njim zapisala med filmske zvezde svetovnega slovesa, režiser pa med velikane nemega filma. Film je prek Ite Rine povezan s Silvanom Furlanom. Bila je namreč njegova muza, Furlan pa je bil direktor Slovenske kinoteke, ki je Kinodvor na novo vzpostavil kot artkino s kakovostnim programom, zato je Erotikon po besedah direktorice Nine Peče več kot primerna izbira za to priložnost.

Z današnjo projekcijo se začenja celoletni projekt Leto kina – Kinodvor 90, leto praznovanja kina in filma, v katerem Kinodvor v sodelovanju s Slovensko kinoteko pripravlja pregled kinematografske dejavnosti v Ljubljani od nastanka do danes. Otvoritveni teden bo postregel še s filmi Maškarada, Jimmy P.: Psihoterapija prerijskega Indijanca, Rdeči balon in Bela griva: divji konj Alberta Lamorisseja.

Z izborom filmov so se želeli dotakniti celotne palete filmov, ki jo Kinodvor ponuja ob obletnici in v projektu Leto kina, pravi Pečetova. Dva filma - Erotikon in Maškarada - sta vezana na zgodovino, a sta obenem aktualna, v dveh primerih pa gre za umetniški film, ki ga Kinodvor ponuja kot mestni kino danes.

V sredo bo ob 21. uri na vrsti premiera filma Jimmy P.: Psihoterapija prerijskega Indijanca francoskega režiserja Arnauda Desplechina. Film prinaša resnično zgodbo o prijateljstvu med travmatiziranim vojnim veteranom, Indijancem iz plemena Črna noga, in njegovim zdravnikom, antropologom in psihoanalitikom Georgesom Devereuxom.

V četrtek si bo ob 19. uri mogoče ogledati integralno, necenzurirano verzijo filma Maškarada v režiji Boštjana Hladnika. Film spada v obdobje kina Sloga, ki je prav tako povezan z zgodovino Kinodvora, kjer je bil tudi prvič prikazan v necenzurirani verziji. Film bo pospremil izid knjige Marcela Štefančiča jr. Maškarada: Strašne fantazije slovenskega filma. Projekciji bo sledil pogovor, ki ga bo moderiral Marcel Štefančič jr., njegovi gostje pa bodo nekateri glavni člani filmske ekipe: Jure Pervanje, Miha Baloh in Igor Galo.

V soboto se bo otvoritveni teden Leta kina sklenil s Kinobalonovo premiero filmov Rdeči balon ter Bela griva: divji konj Alberta Lamorisseja iz leta 1956. "Otroke bo filmski dvojček začaral. Odrasli pa, ki bodo prepoznali krhkost lepote v obeh filmih, utegnejo celo jokati," je o filmih v The New York Timesu zapisal filmski kritik Terrence Rafferty.

Otvoritvenemu tednu bo sledilo vsaj enoletno dogajanje, v katerem bodo v sodelovanju s številnimi kulturnimi in drugimi institucijami v mestu in širše organizirali vrsto dogodkov ter programov, ki se bodo povezovali s filmsko kulturo. Kot je povedala Pečetova, želijo namreč v ljudeh ponovno vzbuditi zanimanje za kino, poudarek pa bo na njegovi prihodnosti.