Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 28 glasov Ocenite to novico!
Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan
Ključni dogodki filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan so bili pred leti posneti v Sloveniji, na panoramskih lokacijah Soče. Foto: Kolosej

Dodaj v

Filmski turizem: Slovenija privlačnejša za mednarodne ustvarjalce in vlagatelje

Sprejetje ukrepa, ugodnega za tuje filmarje
28. maj 2017 ob 17:43
Ljubljana - MMC RTV SLO, Radio Slovenija

Slovenija se je pridružila skupini več kot 30 držav, ki mednarodnim filmskim ustvarjalcem in vlagateljem omogočajo uveljavljanje pravice do denarnega povračila.

Neobstoj tega ukrepa je bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj naša država ni večkrat postala filmska kulisa v tujih projektih. Kot do filmarjev naklonjena država pa se je predstavila tudi na nedavni evropski filmski tržnici v Cannesu, kjer so veliko zanimanja pokazali predvsem ameriški filmarji.

25-odstotno denarno povračilo
Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar vseeno ohranja optimizem pri zagotavljanju konkurenčnosti, čeprav so se pri nas za ta ukrep odločili malce pozno. "Slovenija vstopa s 25-odstotnim denarnim povračilom, kar je rahlo več od sosednjih držav, ki so vstopile z 20 odstotki. Moram poudariti, da imajo številne druge države v Evropi tudi med 25 in 30 odstotki, vendar v našem regijskem okolju je to precej konkurenčna višina denarnega povračila. Drugo pa je to, da naš ukrep ne določa minimalne porabe," razloži direktorica Slovenskega filmskega centra.

Poleg idiličnih lokacij tudi ugodnejši pogoji
Naša država je bila kot potencialna lokacija za snemanje že nekaj časa na seznamu tujih filmarjev, a so ti ravno zaradi nezmožnosti uporabe povratnih sredstev odšli drugam, pove Nastja Kotnik, ki v filmski produkciji zaseda različne položaje, v preteklosti pa je nekaj časa delala tudi z Norvežani. Ob obisku Slovenije tujci vidijo lepote države, pritegnejo jih Stara Ljubljana, Kranjska Gora, Bled in tako naprej, vendar brez finančnih spodbud se tujci niso odločali za snemanje na naših tleh, sedaj pa bo to mogoče, pove Kotnikova. Doda še, da je trenutno s strani norveških produkcij v porastu število snemanj na Madžarskem.

Filmski turizem prinaša večjo porabo na področju storitvenih dejavnosti s področja turizma, kot so prenočitve in gostinske dejavnosti, in večjo prepoznavnost tistih krajev, kamor so umeščene filmske produkcije, tako da lahko zatrdimo, da je koristen z več vidikov. S prihodom tujih snemalnih ekip se bo v Sloveniji kot deželi z majhno kinematografijo ustvarilo veliko priložnosti za delo, še poroča novinarka Radia Slovenija Tina Lamovšek.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
whitwice
# 28.05.2017 ob 20:36
Bravo. Super poteza,premisljena in konkurencna. Dejstvo, da ponudijo boljse pogoje od sosedov je prava odlocitev.
TineB
# 28.05.2017 ob 20:35
Zakon omogoča povrnitev stroškov v vrednosti četrtine porabljenih sredstev, prihodnje leto je za to predvideno skupno milijon evrov.

Vau. Ja, "zelo veliko" ekip bo prišlo v SLO snemat, če je za povračila namenjeno le milijon evrov letno. Bedarija!

Hrvaška npr. je za takšne subvencije tujim filmarjem že v letu 2015 namenila skoraj 34 milijonov evrov; znesek pa se vsako leto povečuje.

In zdaj bo Slovenija konkurirala z milijonom evrov za subvencije???!!! LOL Svizec crkuje od smeha ...
TineB
# 28.05.2017 ob 21:08
Kakšne boljše pogoje? 25% povrnjenih stroškov? Kaj ti pomagajo ti pogoji, če je pa v malhi za subvencije na voljo le 1 milijon na leto, sosedi pa dajejo za subvencije 35 ali več letno!

To niti slučajno ni konkurenčno!

Kvečjemu bo kaka manjša produkcija prišla sem. Večja pa zagotovo ne, ker imajo stroške visoke in bi je ta milijon absolutno premalo.

Npr. pred 10 leti, ko so na Soči snemali Zgodbe iz Narnije, so bili stroški snemanja (postavitev scene, stroški nastanitve, material itd) le enega prizora tam cca 2 milijona evrov. Torej bi po novem od naše države dobili povrnjenega pol milijona - torej kar polovico letnega proračuna za takšne subvencije.

Torej, za tak budžet bi lahko v SLO posneli en ali dva velika prizora za film ali dva. To je pa tudi vse.

1 milijon letno za take subvencije je navaden joke!
Bivši uporabnik
# 30.05.2017 ob 12:38
Samo tega še rabimo na ducate tretje razrednih filmov, naj gredo v benetke, tam se dušijo od turizma, tega tukaj ne potrebujemo.
barezi
# 29.05.2017 ob 18:06
Cerar ne kaj bi pa sprejema idiotske rešitve.
Sorrento
# 29.05.2017 ob 15:07
Racionalna rešitev je - znižati davke slovenskemu davkoplačevlcu in črtati neke arbitrarne (takšne in drugačne) kulturniške subvencije. Seveda skupaj z izbornimi komisijami in trdo garaškimi birokrati.
Sorrento
# 29.05.2017 ob 15:04
Kolikor poznam slovensko javno upravo, v praksi za plače ljudi (ki so za to zadolženi) na minstrstvu in nekih agencijah ter zavodih potem porabijo še 10x več denarja za razpise in postopke kot pa potem izplačajo subvencij.

Da ne govorim o tem, da lahko neki gostinci in sobodajalci izdajo tudi fiktivne račune za "filmske ekipe", denar države pa si potem razdelijo.
Wasabi
# 29.05.2017 ob 01:07
Milijon za začetek je čisto dovolj. Bistveno pri vsej stvari je kljub vsemu potrošnja teh filmskih ekip v turizmu. Nenazadnje se gre za filmski turizem. Boljše imeti več manjših ekip, ki bodo trošili razpršeno po državi, kot pa da bi imeli eno ekipo, ki bi zapravila 1x na leto v enem kraju. Kar se tiče filmskih scen je pa tako, da v večini primerov, če ni navedeno, kje se scena odvija, kot povpreprečen filmski gledalec nimam blage veze, kje so prizori dejansko posneti (če ne gre za svetovno znane ali meni poznane kraje). Po tej plati je tista o blazni prepoznavnosti krajev malce bosa.
happy schimetzky
# 30.05.2017 ob 07:59
A so povračila deležni tudi domači filmarji?
V članku so sicer omenjeni mednarodni ustvarjalci. Kakšna pa je definicija mednarodnega ustvarjalca? Mednarodno priznan, uspešen, da ima ustvarjalec več potnih listov, da ima mednarodno ekipo, da zna več jezikov ali kaj drugega?
ElTorro
# 30.05.2017 ob 07:03
Da ne govorim o tem, da lahko neki gostinci in sobodajalci izdajo tudi fiktivne račune za "filmske ekipe", denar države pa si potem razdelijo.
Pozabljaš da gostinec in sobodajalec od tega fiktivnega računa plača tudi davke, ki so praviloma večji od 25%.
Bivši uporabnik
# 29.05.2017 ob 13:37
Država bi morala izkoristiti vse strateške prednosti Slovenije za povečati prepoznavnost v svetu in promocijo Slovenije kot turistične destinacije.
Jarik
# 29.05.2017 ob 12:05
Po vzoru Hrvaške
Celjan27
# 29.05.2017 ob 06:56
Super, skoda ker niso ponudili se vec, definitivno najboljsa reklama za tako cudovito drzavo, kot je Slovenija.
whitwice
# 28.05.2017 ob 21:28
Ja a en visoko proracunski film na leto ni dost? Za koga,zame je. Ko ravno narnijo omenjas. In ocitno bi bil celo 1 milijon dost za dva taka filma. Sploh pa ce komaj zacenjas s subvencijami in delas vse da le privabis ekipe snemat k nam pac ni nobene potrebe zacenjat z 35 milijoni. Jih bodo ze dodal ce bo potreba. Sploh gre pa samo za predviden denar. Ob vecjem projektu,ki ga sigurno ni pricakovat kar takoj prvo leto pa bodo ze nasli denar ce se bo splacalo. Sploh pa dajes za primer hrvasko, kjer drzava niti zivela ne bi brez turizma in je logicno da bodo denar vlagali v taksne projekte. Povej raje kolk ena Ceska, Slovaska vlozi denarja v filmografijo ce se isces relevatne primerjave.
Eni pa so pateticni, v vsem dobrem iscejo dlako in jamrajo. Joj, dobr da nimam takih kalibrov okrog sebe.
ggalini
# 30.05.2017 ob 18:17
Stran vržen denar. Pičel milijon za subvencije je neresna poteza.Porabili ga bodo tretjerazredni nizko budgetni filmarji. Ta pravi pa bodo na Hrvaškem ... .
TineB
# 29.05.2017 ob 16:17
Da se ne bo kdo pokakal.

Takšna državna pomoč je dovoljena s strani Evropske komisije, pod strogimi pogoji posebne direktive, ki to ureja. Ponavadi potem še za vsako državo posebej odobri Komisija takšno pomoč.

Madžarska je za petletko 2014-2019 dobila odobritev komisije, da lahko subvencionira filmanje v višini - pazi to! - €76milijonov letno, oziroma 402 milijonov evrov v petih letih!

http://mnf.hu/en/industry/hungarian-tax-rebate-for-film-productions

In Slovenija bo z enim milijonom letno konkurirala madžarskim 76 milijonom? Najbrž, ja.
samo.hladnik
# 29.05.2017 ob 14:56
In zakaj sploh moramo slovenski davkoplačevlaci sofinancirati neko indijsko filmsko produkcijo?

Kdo pa sploh gleda bollywoodsko produkcijo - ki itak vedno govori o tem, da se zgodba dogaja v gorah Kašmirja.
Skippy
# 29.05.2017 ob 00:38
Mi smo totalni gospodarsko finančni posebneži, tam v rangu totalne nesposobnosti. Z milijonom v filmu si ne moreš začeti nič.
rader1991
# 29.05.2017 ob 00:05
k bodo hotel kej z dronom posnet jih bo hitro vse minilo
dharma
# 28.05.2017 ob 22:20
Tine ne jamra ampak čisto realno ocenjuje situacijo. Tale milijonček je dober za b produkcijo Bollywooda, ki pride s tričlansko ekipo na Bled. Kej več pa ni za pričakovat. Pisunčki bodo potem te indijske mjuzikle kovali v nebo, ampak realnost je pa čisto nekje drugje.
gusztav
# 28.05.2017 ob 23:37
Se pravi da lahko nek mlajši Steven Seagal pride zbombardirat triglavski narodni park, mi pa mu to subvencioniramo z milijonom.

Čakam dober članek o tem, kako slovensko državljanstvo zamenjat za drugega...
Bivši uporabnik
# 28.05.2017 ob 19:13
Jasno, v Sloveniji davke plačujemo samo bedaki in konji.
Kazalo