Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.1 od 13 glasov Ocenite to novico!
Hiša iz kart
Claire Underwood, ki jo upodablja Robin Wright, je zasedla mesto svojega moža Franka Underwooda, ki je odstopil kot predsednik ZDA. Foto: Netflix
Hiša iz kart
Snemanje predzadnje sezone so končali februarja lani, jeseni je sledila novica o odpuščenem Kevinu Spaceyju. Šesta in hkrati zadnja sezona je v nastajanju, na ogled pa bo letošnjo jesen. Foto: Netflix

Dodaj v

Hiša iz kart je odškrnila vrata v šesto in hkrati zadnjo sezono

Sezona z osmimi epizodami in brez Kevina Spaceyja
6. marec 2018 ob 11:49
Los Angeles - MMC RTV SLO

V terminu, ko so filmofili spremljali podelitev oskarjev, je Netflix objavil kratek napovednik za zadnjo, šesto sezono serije Hiša iz kart, v kateri ni odpuščenega Kevina Spaceyja.

"Netflix ne bo več sodeloval pri nadaljnji produkciji Hiše iz kart, ki bi vključevala Kevina Spaceyja," so sporočili jeseni, potem ko so v javnost prišle obtožbe o igralčevem spolnem nadlegovanju. Podjetji Netflix in Media Rights Capital, ki imata dotično serijo v lasti, sta po izbruhu škandala potrdili, da bo šesta sezona uspešne nadaljevanke tudi zadnja.

Antologijska vloga Franka Underwooda
V prihajajoči (zadnji) sezoni ni več Spaceyjevega lika – makiavelističnega, spletkarskega predsednika ZDA brez vsakršnih moralnih zadržkov. V petih sezonah Hiše iz kart je Spaceyju uspelo ustvariti antologijsko vlogo Francisa (Franka) Underwooda, ki je za dosego svojih ciljev brezkompromisno uporabljal vsa sredstva, tudi umor in manipulacijo. Sanje so se mu uresničile in prišel je v Belo hišo, a je moral nato osramočen odstopiti.

Prihodnost je ženskega spola
Na njegovem mestu zdaj sedi njegova žena Claire Underwood, ki jo upodablja Robin Wright. V kratkem napovedniku zadnje sezone, ki bo na ogled jeseni, kamera potuje skozi vrvež osebja v Beli hiši, pogled v Ovalno pisarno pa razkrije tam sedečo, s hrbtom proti kameri obrnjeno Underwoodovo, ki se nato zavrti naokoli, vstane, se oblastniško opre na mizo in izjavi: "Pravkar začenjamo."

Česa več ta kratki posnetek, ki si ga lahko pogledate spodaj, ne razkrije, vedeti da le, da je prihodnost torej ženskega spola. Claire, ki je v peti sezoni po Frankovem odstopu postala predsednica, je prepričana, da se resnična moč nahaja onstran predsedovanja, sporoča Netflix.

Usoda Spaceyjevega lika še ni znana
Po Spaceyjevi izključitvi iz serije so se scenaristi na novo lotili pisanja, za zdaj pa ni znano, ali bodo njegov lik ubili ali ga bodo kako drugače izključili iz zgodbe. Kakorkoli, Claire je brezobzirna in končno ima tudi polno podporo osebja, ni pa torej še znano, kako bo utišala svojega moža.

Znano pa je, da bo imela zadnja sezona ene najuspešnejših Netflixovih izvirnih serij zgolj osem epizod - drugače od predhodnih, ki so imele po 13 epizod. Poleg Wrightove bo v seriji mogoče videti še Diane Lane, Grega Kinnearja, Michaela Kellyja, Campbella Scotta, Jayne Atkinson, Patricio Clarkson in Constance Zimmer.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
bluppo
# 06.03.2018 ob 12:10
Skoda, da je ta njen lik tako antipatičen. Frank je bil kreten ampak je bil mojstrski kreten.

Claire je pa poglavje zase. Veliko bolj kruta in psihopatska oseba, ki dejansko ne izbira sredstev, se manj kot Frank. On je res zagrešil nekaj umorov (tudi lastnoročno) ljudi, ki so mu postali nevarni. Claire pa je ubila osebo, ki jo je dejansko ljubila in to v teloooo intimnem okolju. In ne zato, ker bi ji bil nevaren, ampak zato, ker bi njegov obstoj lahko ogrozil njeno predsedniško vlogo.
Nastasssja
# 06.03.2018 ob 12:31
House of Cards brez Spaceya bo zagotovo taka polomija, da jo bodo po moje ukinili še pred koncem sezone.
boro007
# 06.03.2018 ob 12:35
Me pa firbec matra kako bodo obrazložili "izginotje" lika... Še če želiš nesrečo prikazat mora biti vsaj v enem kadru... To bo genialna ideja lai pa prava polomija, se pustim presenetit.
SloKid
# 06.03.2018 ob 13:40
@Nastasssja

Glede na to, da Netflix objavi vse dele določene sezone naenkrat (razen res izjemoma), do ukinitve pred koncem sezone zagotovo ne bo prišlo.
Kris
# 06.03.2018 ob 13:31
kako bodo obrazložili "izginotje" lika

Ne bo šlo drugače, kot da je Frank umrl. Kako ali na kakšen način, bomo še videli. Drugi poskus atentata, ki bi bil uspešen, morda se ga je znebila Claire, morda naravna smrt. Vsekakor je trapasto, da so lik, ki je glavni v seriji na hitro pokopali in utišali. Morda bodo uporabili kak star neuporabljen posnetek ali pa flashback z Spaceyem. Če bo kak prizor z Underwoodovo krsto, bo v njej ležala Spaceyeva maska, od katere se bo poslovila Claire. Problem bo, ker bomo čisto ob vsaki omembi Franka vedeli, na kakšen trapast način so ga odrezali in da je zadnja sezona serije zaradi tega skrenila v čisto napačno, ''nenaravno'' smer. Veseli, da se vrača novinarka Janine (Constance Zimmer), kolegica Zoe Barnes, ki je končala pod vlakom. Ravno tu je največja zapravljena priložnost serije: da bi novinarka skupaj z Hammerschmidtom razkrila Frankove svinjarije in umore ter da bi bil Underwood prvi ameriški predsednik v filmski (televizijski) zgodovini, ki bi sedel zaradi umora oz. umorov. Imam občutek, da se bo serija končala z velikim close-upom obraza Claire Underwood v Ovalni pisarni kot prikazom ter demonstracijo ženske moči in sodobnega feminizma, ki uči da se je treba znebiti moških ali pa jih vsaj kastrirati. Vkolikor se bo tako končalo tako in tudi Claire ne bo plačala svojih grehov, bo zadnja sezona veliko razočaranje in zapravljena priložnost.
kurirka
# 06.03.2018 ob 13:11
Mislim, da se bo izkazalo, da je Spacey vendarle nosil večino kakovosti te serije.
vrtojb5
# 06.03.2018 ob 21:14
Folk bojkotirajte tole, da bo jasno da se ne splača furat feminizem.
fuckwad
# 06.03.2018 ob 14:59
Karkoli si že kdo misli o njem, bil je res vrhunski "podlesnik" (nomen est omen).
ZRC
# 06.03.2018 ob 16:33
House of Cards - Spacey = Two and half men - Sheen na kvadrat. Jebiga.
tesnilo
# 09.03.2018 ob 21:47
to sem gledal edino zarad spaceya.
21.12.2012
# 06.03.2018 ob 17:16
uh, na začetku super duper serija ... v zadnjih sezonah že malo izvenela, ampak je kvalitetno posneta, tako da je za pogledati ša končno sezono.
robin izžareva posebno eleganco, ko seveda ni zaj*****, ampak kevinu pa je bila ta vloga pisana na kožo še bolj. in najbolj hecno mi je bilo (serijo sem pogledal šele pred kratkim), da so noter razne situacije, ki so dejansko njegova realnost :)
elektrupunk
# 06.03.2018 ob 13:44
res škoda da so ga odrezal.. men je enostavno bil top psihopat..že v prvem prizoru prve sezone k je cucka "utišal" sem rekel ja faaaaak :)
STRIKE
# 06.03.2018 ob 13:04
Tako ali tako bi bila Clear predsednica, tako da ni panike!

Men se njen lik zdi super
KovacevaKobila
# 06.03.2018 ob 16:30
Imam občutek, da se bo serija končala z velikim close-upom obraza Claire Underwood v Ovalni pisarni kot prikazom ter demonstracijo ženske moči in sodobnega feminizma, ki uči da se je treba znebiti moških ali pa jih vsaj kastrirati.

Zanimivo: v Claire vidite besno feministko, v Franku pa - v vseh petih sezonah - niste opazili besnega alfa samca?

Mar ni bil tudi on prikaz moške moči, ki uči, da se je treba znebiti drugih samcev ali pa jih vsaj kastrirati? Mar ni tudi on fural neko rahlo ideološko razlikovanje med spoloma (mož je glavni in dela kariero, od žene pa pričakuje brezpogojno podporo)?
Kazalo