Hugh Grant je bil menda med snemanjem filma prepričen, da nastaja čista polomija. Foto:
Hugh Grant je bil menda med snemanjem filma prepričen, da nastaja čista polomija. Foto:

Hugh Grant je bil pravzaprav šele 72. igralec, ki se je na avdiciji potegoval za glavno moško vlogo v komediji Štiri poroke in pogreb Mikea Newella, je razkril scenarist Richard Curtis. In prav vloga raztresenega Charlesa, ki je razpet med svoje hladno dekle Fiono (Kristin Scott Thomas) in brezupno ljubezen do nedosegljive Američanke Carrie (Andie MacDowell), je bila tista, ki je Granta pred skoraj 20 leti izstrelila med zvezde.

Igralec, ki je zdaj med drugim tudi glasen borec za zasebnost pred vsiljivostjo britanskega rumenega tiska, je nato podoben tip prikupnega junaka igral še v celi vrsti romantičnih komedij, od Notting Hilla in Dnevnika Bridget Jones pa do Pravzaprav ljubezen.

"Hugh Grant je bil, se mi zdi, 72. igralec po vrsti, ki je prišel na avdicijo za Štiri poroke in pogreb, in prvi, ki je vse skupaj naredil vsaj malo duhovito," je Richard Curtis povedal v intervjuju za Radio Times. (Grant je na avdicijo menda prinesel videokaseto s poroke, na kateri je bil ženinova priča.)

Scenarist in režiser, ki trenutno predstavlja svoj najnovejši in, tako vsaj pravi, tudi zadnji film About Time, je razkril še, da je bilo treba Štiri poroke in pogreb popolnoma na novo zmontirati, češ da je bila prva različica filma popolnoma zanič. Idejo za film je sicer dobil, ko je nekoč med listanjem starih fotografskih albumov naštel, da je bil v zadnjih desetih letih na 72 porokah.

"Štiri poroke", ki so nastajale s tako nizkim proračunom, da so "gostje" na poroke morali prihajati v lastnih oblekah, so nato leta 1994 postale hit, ki ga nihče ni pričakoval: zavihtel se je na prvo mesto lestvice najbolj donosnih britanskih filmov; zaslužil je 245 milijonov dolarjev in oskarjevsko nominacijo.