Film
(3)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.2 od 6 glasov Ocenite to novico!
Prizor iz filma Celica Dušana Kastelica. Foto: SFC
Režiser Dušan Kastelic. Foto: SFC
Nagrado je v avtorjevem imenu prevzel častni konzul Slovenije v San Franciscu Tom Brandi. Foto: Arhiv Veleposlaništva Slovenije v ZDA

Kratki film Celica Dušana Kastelica nagrajen na Cinequestu

Film je s tem tudi v širšem izboru za nagrado oskar
12. marec 2018 ob 11:22
San Jose - MMC RTV SLO, STA

Animirani film Dušana Kastelica Celica je zmagal v kategoriji kratkega animiranega filma v kalifornijskem San Joseju na filmskem festivalu Cinequest. S tem ga Ameriška filmska akademija avtomatično upošteva pri izbiri nominirancev za nagrado oskar, tudi če ne bo redno distribuiran.

Kratki film Celica sta sofinancirala Slovenski filmski center in RTV Slovenija, septembra lani pa je na Festivalu slovenskega filma v Portorožu prejel vesno za najboljši animirani film.

Film po navdihu nočnih mor
Kastelic je navdih za film dobil iz svojih nočnih mor. V celici med zdolgočasenimi ploskoglavci nekega dne vzklije novo bitje, ki pa je drugačno in polno energije. To ni všeč drugim, ki komaj čakajo, da ga doseže ista ploskoglava usoda in da se umiri.

Fokus festivala je na novih tehnologijah
Nagrado je v avtorjevem imenu prevzel častni konzul Slovenije v San Franciscu Tom Brandi. Na festivalu je med več kot 200 filmi iz 130 držav sodeloval tudi film Rudar režiserke Hanne Slak. Festival Cinequest se osredotoča na filme, ki so bili ustvarjeni z novimi tehnologijami in inovacijami. Festival sta pred 28 leti ustanovila Halfdan Hussey in Kathleen Powell, tema letošnje izvedbe pa je bil "učinek" z osredotočanjem na pomen festivala kot platforme in priložnosti za filmske ustvarjalce, občinstvo in skupnost. Filmarji delijo svoja dela z občinstvom, ki ponuja povratne informacije.

Kastelic je ekraniziral priljubljeno pesem Iztoka Mlakarja
Kastelic, rojen leta 1964 v Trbovljah, je ilustrator in risar stripov, največ je objavljal v Mladini. Za to delo je prejel med drugim Grumovo priznanje ter nagrado zlata ptica. Trenutno se posveča ustvarjanju računalniških iger in animiranih filmov. Na področju 3D-animacije je bil eden prvih ustvarjalcev na Slovenskem in je najbolj znan po uprizoritvi pesmi Iztoka Mlakarja Čikorja an' kafe.

VIDEO
Celica Dušana Kastelica nagrajen na Cinequestu
N. Š.
Prijavi napako
Komentarji
FRKA
# 12.03.2018 ob 17:44
Ultra CAR.

Poglejte si še Čikoriji.
kresnička
# 10.04.2018 ob 13:53
Čestitke!
1.618phi
# 12.03.2018 ob 18:22
WOW, super zadeva!
Kazalo