Pri nas si trenutno lahko ogledamo Loachev film Duh leta '45. Foto: Wikipedia
Pri nas si trenutno lahko ogledamo Loachev film Duh leta '45. Foto: Wikipedia

77-letni Loach, ki zavrača prehod na digitalno montažo, je v filmski svet poslal prošnjo po traku za oštevilčevanje, ki mu ga je v njegovi osebni opremi začelo zmanjkovati. K sreči je pri tem našel nepričakovanega zaveznika: Pixar, Disneyev animacijski studio, ki je sicer znan po uporabi najnovejše digitalne tehnologije.

"Veseli me, da so tudi pri Pixarju še navdušenci nad nekdanjo tehnologijo," je povedal Loach. "Eno pločevinko traku sem dobil še od drugih prijateljev. Zelo sem hvaležen." Gre za trak, ki je bistvenega pomena za povezavo zvoka in ustrezne slike. Poslal mu ga je montažer Steve Bloom, ki je sodeloval pri risanem filmu Pošasti z univerze, in priložil sličico junakov risanke, Mika in Sullyja, v montirnici.

Film o komunističnem vodji
Film v nastajanju je sicer Jimmy's Hall (Jimmyjeva dvorana), zgodba o komunističnem vodji Jamesu Graltonu, ki se leta 1932, desetletje po tem, ko so ga deportirali, vrne iz New Yorka na Irsko in načrtuje vnovično odprtje svoje plesne dvorane.

V filmu, "ki želi zaznamovati duha svobodomiselnih ljudi, ki so se šli učit, debatirat, sanjat in se zabavat", v glavnih vlogah nastopata Barry Ward in Simon Kirby. Poleg njih igralsko ekipo sestavljajo še Jim Norton, Brían O’Byrne in Andrew Scott.

Film bo v kinematografe predvidoma prišel na začetku prihodnjega leta. Loacheva producentka je pred kratkim napovedala, da se bo nato najverjeteneje preusmeril na dokumentarce.