Da bi kar najbolj oklestil vse zmotne govorice in napačna poročila o datumu izdaje nove knjige, je Martin obljubil, da bo dan, ko ga bo lahko določil, objavil na svojem blogu. Foto: AP
Da bi kar najbolj oklestil vse zmotne govorice in napačna poročila o datumu izdaje nove knjige, je Martin obljubil, da bo dan, ko ga bo lahko določil, objavil na svojem blogu. Foto: AP
Ekipe igre prestolov
Zmagoslavje na septembrski podelitvi emmyjev: Igra prestoov je postala najboljša serija v kategoriji drame. Foto: AP

Priljubljeni pisatelj se je zaradi govoric, ki so se začele širiti zaradi njegovih (domnevnih) izjav na neki zabavi po podelitvi emmyjev, zopet oglasil na svojem blogu.

The Daily Star ga je namreč prejšnji teden citiral z besedami, da se bo film o Igri prestolov nedvomno snemal, da pa on pri njem ne bo sodeloval, češ da "ima preveč dela". "Pritisk je hud. Zelo počasen pisatelj sem in feni so razburjeni, ker ne pišem hitreje," ga je "citiral" časopis. Dodali so tudi informacije "drugega vira", češ da bo novi projekt preddel, tako da bomo v njem videli tudi like, ki so medtem v seriji že dočakali svoje nasilne smrti.

No, ti citati so bili ali izmišljeni ali pa vzeti iz konteksta, kajti Martin je trenutno po lastnih besedah precej razdražen, ker ga ljudje "bombardirajo z vprašanji".

Ideja ni nova
"Nič se ni spremenilo. Ideja, da bi Igro prestolov končali z enim ali več celovečernih filmov, se je prvič pojavila pred tremi ali štirimi leti,"
piše na svoji spletni strani. "Naj še enkrat rečem: ideja ni bila moja. Sem pa rekel, da mi je ideja všeč. Seveda mi je bila všeč."

"To je bilo še v tistih začetnih dnevih, ko si nismo mogli privoščiti, niti da bi posneli bitko pri Green Forku in smo morali namesto tega Tyriona spraviti v nezavest. Ideja blockbusterja s proračunom v rangu Gospodarja prstanov je bila neverjetno privlačna."

Ne zapira pa nobenih vrat ...
Martin dodaja še, da je misel nadgraditve serije v film mamljiva za "igralce, režiserje, producente in scenariste", ker bi "bil to odličen konec", a obenem opozarja, da v zvezi s tem nima nobenih novih informacij in da se mogoče sploh nikoli ne bo zgodilo.

"Za koncept je ogromno navdušenja, seveda, ampak ne nujno tudi pri HBO-ju," piše. "Njihov posel je televizija, in ne filmska industrija. Tisti, ki imate daljnosežne spomine, se boste morda spomnili govoric o filmu o Sopranovih, pa po Deadwoodu, po Rimu ... Bile so samo govorice, kot je tudi tale, vsaj za zdaj."