Martina so pri pisanju knjig menda navdihnili elementi iz besedil psihedeličnega rockovskega benda Grateful Dead. Foto: Reuters
Martina so pri pisanju knjig menda navdihnili elementi iz besedil psihedeličnega rockovskega benda Grateful Dead. Foto: Reuters
false
"Z Vetrovi se še ukvarjam. Ko bodo končani, bom to objavil na blogu. Ne bo treba dešifrirati skrivnih sporočil ali skritih namigov, objava bo jasna in nedvoumna. Ne bom se oziral na to, da bi knjiga izšla na božič, valentinovo ali Lincolnov rojstni dan, ne bo z Jezusom vstala od mrtvih na veliko noč. Ko bo končana, bom povedal, da je končana, na kateri koli dan to pač bo. Ne vem, kako naj to povem še jasneje." Foto: Reuters

67-letni pisatelj si namreč tudi sam želi, da bi se šesti del sage Pesem ledu in ognja na knjižnih policah pojavil, še preden HBO začne predvajati šesti del noro uspešne serije Igra prestolov.

Bralci po Zimskih vetrovih sprašujejo, že odkar je Martin leta 2011 izdal peti roman svoje neverjetno uspešne sage, A Dance with Dragons (Ples z zmaji), njihov apetit tešijo le občasne objave odlomkov nadaljevanja na pisateljevi spletni strani. (Okrog velike noči je objavil 6.700 besed dolgo poglavje, ki se vrti okrog Sanse Stark).

In končno, prve spodbudne izjave iz pisateljevega štaba: "Morda sem preveč optimističen pri napovedi, kako hitro lahko končam, ampak odpovedal sem že udeležbo na dveh konvencijah (Comic Con v San Diegu in World Convention), pa tudi veliko več intervjujev odklanjam - kar koli je treba, da si izpraznim urnik in tole opravim," je pisatelj izjavil za Entertainment Weekly.

Prav tako Martin za letošnjo sezono Igre prestolov ni napisal nobene epizode, čeprav je to bila v prejšnjih sezonah že tradicija.

Nekoč bo serija neizogibno prehitela knjige
Oboževalce že nekaj časa skrbi, da bo Igra prestolov najprej dohitela in nato prehitela knjižno štreno Pesmi ledu in ognja, kar bi seveda pomenilo poplavo "kvarnikov" za ljubitelje obeh franšiz. Manj taktni novinarji in oboževalci so načeli celo vprašanje, da bi Martin utegnil umreti, preden konča svojo sago o Westerosu - na kar možak odgovarja: "Je**te se."

Da bi kar najbolj oklestil vse zmotne govorice in napačna poročila o datumu izdaje nove knjige, je Martin obljubil, da bo dan, ko ga bo lahko določil, objavil na svojem blogu.

"George R. R. Martin ni vaša kuzla"
V preteklosti je Martinu v zagovor zaradi kritik na račun počasnega tempa pisanja priskočil stanovski kolega, prav tako avtor fantazijskih romanov Neil Gaiman. "George R. R. Martin ni vaša kuzla," je na blogu pisal leta 2009, ko so bralci zahtevali Ples z zmaji. "To je koristen podatek, mogoče je to tudi koristno izpostaviti, ko se zalotite pri premišljevanju, da je George morda dejansko vaša kuzla in bi moral ta hip tipkati točno to, kar želite brati. Ljudje niso stroji. Pisatelji in umetniki niso stroji."