Film
(7)
Izbrisana je zgodba, ki je postavljena v leto 1992 in govori o samski mami, ki živi v Ljubljani in je vzgojiteljica predšolskih otrok. Še v njenem otroštvu so se s starši iz Srbije preselili v Slovenijo, kjer so si uredili običajno življenje. Je v zadnjem mesecu nosečnosti in ob prihodu v bolnišnico ugotovi, da ni zabeležena v sistemu, vendar se s tem takrat ne ukvarja, saj je prepričana, da gre za napako v računalniku. Po porodu le ugotovi, da ne ona ne njen novorojeni sin nista v sistemu. Foto: Založba Goga
Izbrisani
Lana Zdravković je kot avtorica dodatnega besedila v tem družbnem romanu še podrobneje razložila, kaj je izbris in kdo so izbrisani. Foto: BoBo

Dodaj v

Mazzini bo z Izbrisano filmsko srenjo snubil v San Sebastianu

Posnel ga je po svojem istoimenskem romanu
18. avgust 2017 ob 18:33,
zadnji poseg: 18. avgust 2017 ob 18:36
San Sebastian - MMC RTV SLO, STA

Zgodba v Izbrisani govori o 36-letni Ani, ki rodi v krajevni bolnišnici. Vse poteka po načrtih, razen majhne, birokratske težave: Ana ni zavedena v računalniških datotekah.

Najbrž gre za računalniško napako. Skratka, nič resnega. Po nekaj dneh se Ana znajde v kafkovskem procesu in okoliščinah: njeno ime se ne pojavlja v računalniku, kar pomeni, da je brez socialne varnosti in brez stalnega naslova. Nenadoma je Ana tujka, čeprav je vse življenje preživela v Sloveniji. Pravno ne obstaja in posledično je njen otrok sirota, ki je lahko oddana v posvojitev, so vsebino povzeli na Slovenskem filmskem centru.

Iz avtorjeve glave le na filmsko platno
Celovečerni film v postprodukciji, ki nastaja v režiji in po scenariju Mihe Mazzinija, bo producentom, distributerjem in mednarodnim agentom predstavljen v sklopu Glocal in Progress na 65. filmskem festivalu v San Sebastianu. Mazzini je zadovoljen, da bo film "po toliko letih bivanja v njegovi glavi prišel tudi na platna".

Filmski festival v San Sebastianu bo potekal od 22. do 30. septembra. Festivalski sklop Glocal in Progress je bil ustanovljen pod okriljem oddelka za kulturo in jezikovno politiko znotraj baskovske vlade in vzpodbuja razvoj filmske industrije v manjšinskih jezikih. Poleg Mazzinijeve Izbrisane bosta v sklopu, ki ponuja možnost pridobivanja dodatnih sredstev in pridobivanja podpore mednarodnih distributerjev, med 25. in 27. septembrom predstavljena še romunski in španski film, ki sta prav tako v postprodukciji.

Zgodbo o izbrisanih je moral povedati
Izbrisana
je slovensko-hrvaško-srbska koprodukcija, slovenski producent je Gustav film. Mazzini je presodil, da je zgodbo o izbrisu dela državljanov leta 1992 preprosto treba povedati. Sprva jo je zapisal kot scenarij za film, ko pa se je izkazalo, da filma ne bo mogel posneti, jo je prelil v roman, ki je leta 2014 izšel pri založbi Goga. Sledila sta mu še srbski in makedonski prevod, nato pa se je ponovno lotil filmskega projekta.

O tem, da bo film Izbrisana predstavljen na festivalu v San Sebastianu, je Mazzini povedal: "Lahko se le zadovoljno smehljam in se zahvaljujem vsem, ki so pomagali, da bo film po toliko letih bivanja v moji glavi prišel tudi na platna. Ko se je znova pokazalo upanje za film, sem se lotil pisanja v tretje in se nisem upal veseliti do zadnjega snemalnega dne – po toliko letih dela s projektom imamo tudi optimisti dovoljenje za vraževernost."

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
ZKL
# 19.08.2017 ob 10:52
Sam ne poznam toliko tematike izbrisanih, da bi kogar koli že a priori metal v ta in drugi koš. Ključna informacija zame je, ali so res čisto vsi "izbrisani" imeli možnost slovenskega državljanstva in se za to možnost ZAVESTNO niso odločili. Ali mi lahko kdo razloži kako je bilo s tem?
Če je imel vsak možnost in se drugače odločil potem za moje pojme nima sploh kaj piskat, kaj šele sanjat o kakšni odškodnini! Dve okrog kepe kvečjemu, hehe.
Če pa obstajajo nekateri, ki so jih meni nič tebi nič naši vrli birokrati dejansko kar "izbrisali", potem so upravičeni do odškodnin, brez dvoma!
nikagaja
# 19.08.2017 ob 10:05
"izbrisani" so hud madez nase zgodovine. vse akterje izbrisanih bi bilo potrebno zapret za toliko casa, kot so bili "izbrisani" izbrisani. tako bi na svoji kozi obcutili, kaj se pravi biti izbrisan. cisti kriminal.
NNNP
# 19.08.2017 ob 14:34
Po tolikih letih nekaterim (večini?) še vedno ni jasno za kaj gre pri izbrisu.
Sapp
# 21.08.2017 ob 19:23
Izbris nima veze z državljanstvom. Tu gre za laž, ki se ponavlja že tako dolgo, da je postala resnica.
por
# 19.08.2017 ob 10:38
Knesigail, ja valjda čista kopija. NOOT.
knesigail
# 18.08.2017 ob 23:45
Sicer cenim Mazzinija ampak tale ideja pa ni čisto njegova. Kot mulc (30 let nazaj) sem gledal film, kjer glavnega protagonista računalnik proglasi za mrtvega. Le-ta nima več socialnega zavarovanja, ne more nakupovati... lahko bi rekli da se mu začne kafkati ;)... Na začetku je prepričan, da bo napaka hitro odpravljena, na koncu dokazovanja da je še kako živ, pa se mrtev zgrudi v krsto, kjer so bile že prej pokopane njegove računalniške kartice in sedaj tudi on... pa le ni šlo za napako sistema... Kakorkoli po prebranem članku, ista osnova.
mmeeddoo
# 19.08.2017 ob 10:40
Če si osebno poznal nekaj teh izbrisanih, ki zavestno niso hoteli prevzeti slovenskega državljanstva, ker jim je bilo izpod časti oz. so še vedno verjeli v Jugoslavijo oz. Veliko Srbijo; sedaj pa štrajkajo, ker da jih je grda, grda Slovenija izbrisala in morajo zato dobiti odškodnino ... za čas, ko so v Sloveniji živeli v družbenem stanovanju, ga odkupili po Jazbinškovem zakonu, hodili v službo in jim je tekla penzijska doba ... za penzijo, ki jo sedaj koristijo v svoji matični državi;
Potem ti je jasno, da je tole samo en velik BS za namene samopromocije in opravičevanja porabe javnih sredstev.
Kazalo