Šiško Deluxe si je v prvih dveh tednih v slovenskih kinematografih ogledalo 7.342 gledalcev. Foto: Kolosej
Šiško Deluxe si je v prvih dveh tednih v slovenskih kinematografih ogledalo 7.342 gledalcev. Foto: Kolosej
Zvizdan
Žirija je za najboljši film festivala izbrala Zvizdan, zgodbo o nepremagljivi moči prepovedane ljubezni. Foto: false

Tihana Lazović mu je prinesla še nagrado za najboljšo igralko, medtem ko je med igralskimi kolegi slavil Karel Roden za vlogo v filmu slovenskega režiserja Olma Omerzuja, Družinski film. Češki igralec se je ob prevzemu nagrade med drugim pošalil, da je zelo vesel, da vloge ni prejel pes, eden izmed glavnih likov filma. Nagradi za najboljša igralca prinašata 5.000 evrov, nagrada za najboljši film pa 25.000 evrov.
Zenit, ki ga lahko prav tako kot Družinski film ujamete na bližajočem se ljubljanskem mednarodnem festivalu Liffe, je v Cottbusu prejel tudi nagrado združenja filmskih kritikov Fipresci za najboljši film festivala.
Jan Cvitkovič ves čas poudarja, da je Šiško Deluxe posnel za občinstvo, zato prva mednarodna nagrada ne bi mogla biti ustreznejša. S priznanjem prejme režiser 3.000 evrov, komedijo o kultni ljubljanski četrti in treh prijateljih, ki se odločijo v njej odpreti picerijo, pa dobro sprejemajo tudi domači gledalci. V dveh tednih si jo je v slovenskih kinematografih ogledalo 7.342 ljudi.
V Cottbusu so se letos spomnili tudi dvajsetletnice Slovenskega filmskega centra. V posebnem programu so predvajali dramo 9:06 režiserja Igorja Šterka, ki je bil tudi član žirije za medkulturni dialog. Festivalsko občinstvo je lahko videlo še Oča režiserja Vlada Škafarja (2010) in Karpopotnika režiserja Matjaža Ivanišina (2013). Mednarodno premiero so na festivalu doživele Hiške, dokumentarni film Ivanišina in Darka Sinka. Poleg Igorja Šterka kot člana žirije in gosta tekmovalnega programa Jana Cvitkoviča, sta se festivala udeležila tudi Škafar in Ivanišin.