V kinematografe prihaja film, v katerem je svojo zadnjo vlogo odigral lani umrli James Gandolfini, ki se je še enkrat znašel v začaranem krogu organiziranega kriminala. Foto:
V kinematografe prihaja film, v katerem je svojo zadnjo vlogo odigral lani umrli James Gandolfini, ki se je še enkrat znašel v začaranem krogu organiziranega kriminala. Foto:
Kritiki se večinoma strinjajo, da je Tom Hardy s svojo niansirano vlogo glavni adut sicer precej povprečnega filma. Foto: Reuters

Če bi se radi Jamesa Gandolfinija spominjali po postumni vlogi, naj bo to raje lanska v filmu Enough Said.

The Guardian
Na premiero je prišel tudi Gandolfinijev 15-letni sin s svojo mamo. Foto: IMDb

Kriminalna drama The Drop, ki je nastala v režiji belgijskega filmarja Michaela R. Roskama, pripoveduje zgodbo nekdanjega kaznjenca Boba Saginowskega (igra ga Tom Hardy), ki se odloči stopiti na pravo pot in živeti umirjeno življenje za točilnim pultom.

Ob že ničkolikokrat videni premisi ni težko uganiti, da takšna sprememba poti ne bo lahka: na Bobov lokal se spravi skupina roparjev. Pritisk je premočan in Bob se skupaj z bratrancem Marvom (James Gandolfini) in partnerico Nadio (Noomi Rapace) spet znajde v kaotičnem svetu kriminala.

Tom Hardy, ki je film prišel na festival tudi predstavit, se je na rdeči preprogi poklonil spominu na soigralca: "Hvaležen sem za privilegij, da sem lahko delal z njim. Ljudje, ki imajo neki specifičen dar, so zelo redki."

Scenarist z malim morjem izjemnih referenc
Pod scenarij se je podpisal ameriški pisatelj Dennis Lehane, ki je za veliko platno priredil lastno kratko zgodbo Animal Rescue. Njegove zgodbe so služile za podlago vrsti uspešnih filmov, med drugim Skrivnostno reko, Zlovešči otok in Zbogom, punčka. Pravzaprav si je avtor zgodbo sprva zamislil kot knjigo, ki jo je pred desetletjem tudi začel pisati, a jo pozneje zapisal le v kratko zgodbo.

Lehane, ki je tudi tisto pero, ki sodeluje pri scenariju za nagrajeno HBO-jevo serijo Boardwalk Empire, pravi, da je hotel, ko je izvedel, da je vlogo sprejel Gandolfini, v scenarij stlačiti še več dialoga zato, "ker je znal govor ulice preliti v simfonijo".

V filmu The Drop med drugim igrata še belgijski igralec Matthias Schoenaerts - na predlanskem Liffu smo ga videli v Audiardovem filmu Rja in kost - in James Frecheville iz Živalskega kraljestva, celovečernega prvenca Davida Michôda.

Premiere v Torontu sta se udeležila tudi pokojnikova nekdanja žena Marcy in njun 14-letni sin Michael, ki je na svojega očeta "zelo ponosen". "Oboževal je igro. Vem, kako trdo je garal; ni hotel biti le Tony Soprano, pač pa je hotel seči še dlje in biti bolj raznolik."

In kaj pravijo kritiki?
Prva kritiška mnenja so deljena. Recenzentu Hollywood Reporterja je bil denimo všeč: "Film pripada Tomu Hardy, čigar osupljivo pretanjen nastop pusti vtis celo ob velikem Jamesu Gandolfiniju. Podobno kot pri The Warriorju je Hardy vzel že tako dober žanrski film in mu doda podrobnosti, da človek pozabi, kolikokrat je to zgodbo že slišal. Film bo všeč tako občinstvu kot kritikom in bo verjetno Roskamu odprl vrata za snemanje bolj osebnih zgodb."

"Medlejši Tony Soprano"
Guardianovemu recenzentu se film po drugi plati zdi razočaranje: "Film ne ponuja najbolj spomina vredne Gandolfinijeve vloge, pač pa le njen odmev - Mickey je kot Tony Soprano, le malce bolj poklapan in zagrenjen. Če bi se radi igralca spominjali po postumni vlogi, naj bo to raje lanska v filmu Enough Said."

Podobno meni Huffington Post: "Če The Drop ne bi premogel zadnjega filmskega nastopa Jamesa Gandolfinija, bi morda takoj izšel na DVD-ju. Tako zelo prežvečen se zdi ta film. Prav tako generičen je kot vse tiste srhljivke, ki so jih na Cinemaxu predvajali ob petkih zvečer. Vaš oče je ob The Drop pred televizijo zadremal že leta 1998."

Če bi se radi Jamesa Gandolfinija spominjali po postumni vlogi, naj bo to raje lanska v filmu Enough Said.

The Guardian