Nizu nagrad je Srdjan Dragojević za Parado dodal še eno – zlatega delfina za najboljši film in nagrado za film po izboru občinstva festivala Festroia. Foto: Kolosej
Nizu nagrad je Srdjan Dragojević za Parado dodal še eno – zlatega delfina za najboljši film in nagrado za film po izboru občinstva festivala Festroia. Foto: Kolosej
Lahko noč, gospodična
Metod Pevec je za film Lahko noč, gospodična prejel nagrado mednarodne filmske kritike FIPRESCI. Foto: Cinemania
Izlet
V kategoriji prvencev so predvajali tudi film Nejca Gazvode Izlet. Foto: Kolosej

Srbsko-hrvaško-makedonsko-črnogorsko-slovenska koprodukcija je prejela tudi nagrado občinstva. Na filmskem festivalu v Setubalu, ki se je v 28. izdaji poklonil hrvaškemu filmu, so podelili tudi posebno nagrado žirije, ki je šla romunsko-poljski koprodukciji Crulic Ance Damian. Najboljši režiser je postal Branko Schmidt, ki je prepričal s hrvaškim filmom Ljudozder Vegetarijanac (Kanibal vegetarijanec). Srebrnega delfina za najboljšega igralca je dobil Max Hubacher za vlogo v švicarskem filmu Der Verdingbub (Sirota) režiserja Markusa Imbodna, najboljša igralka Amanda Pilke, ki je prepričala v finskem Vuosaari (Razgaljeno zavetje) Akuja Louhimiesa. Film je nagrajen tudi za najboljšo fotografijo. Belgijski film On the Sly je Olivierju in Yves Ringer prinesel nagrado za najboljši scenarij.

Glavno žirijo so sestavljali Eva Zaoralova iz Češke, Andrzej Chyra iz Poljske, Karin Hoffinger iz Nemčije, Nataša Dorčić iz Hrvaške, Dalila Carmo in Fernando Dacosta iz Portugalske ter Horea Laptes iz Romunije. Festival je potekal med 21. in 29. septembrom, Lahko noč, gospodična (film bo 31. oktobra na sporedu TV Slovenija) pa je najbolj prepričala mednarodno žirijo, ki so jo sestavljali filmski kritiki Michel Euvrard iz Kanade, Furio Fossati iz Italije in Dean Kotiga iz Hrvaške.
Na festivalu so predvajali še en slovenski film - v kategorijo prvencev se je uvrstil Izlet režiserja Nejca Gazvode.
Za obema filmoma uspešno obdobje
Za Dragojevićevo Parado se je uspešno leto začelo že na Berlinalu, kjer je prejel tri nagrade, za Pevčev film pa je to že druga nagrada v zadnjem mesecu. Konec avgusta je v albanskem mestu Drač na tamkajšnjem 6. mednarodnem filmskem festivalu film Lahko noč, gospodična prejel nagrado srebrni gladiator za najboljši film v programu Balkan Film. Lani je na puljskem filmskem festivalu prejel tri zlate arene v programu manjšinskih koprodukcij - za režijo, glavno žensko vlogo (Polona Juh) in kamero (Sven Pepeonik).
Parada je bila pred nedavnim v kategoriji koprodukcij predvajana tudi na Festivalu slovenskega filma, Metod Pevec pa je na tem sodeloval s svojim novim filmom Vaje v objemu, ki so prejele vesno za režijo in za glavno moško ter žensko vlogo - prinesla sta jo Uroš Fürst in Jana Zupančič.