Težko je verjeti, da je od prvega Jurskega parka minilo že 21 let. Foto:
Težko je verjeti, da je od prvega Jurskega parka minilo že 21 let. Foto:
Roman Jurski park je izšel leta 1990, predprodukcija filma pa se je - s predpostavko, da bo knjiga silna uspešnica - začela že leto prej, na podlagi Chrictonovega rokopisa. Tveganje se je očitno obrestovalo. Foto: Universal Pictures
V studiu Universal so seveda zgradili tematski park na temo Jurskega parka - očitno se nauk o "poblaznelem parku" iz prvega filma ni dobro 'prijel' ... Foto: MMC RTV SLO

Filma sicer ne bo režiral Steven Spielberg - pri projektu bo sodeloval zgolj kot izvršni producent -, pač pa malo znani Colin Trevorrow.

Zares velika sta bila le prva dva
Trije deli ene najuspešnejših filmskih franšiz vseh časov so med letoma 1993 in 2001 s prodajo vstopnic po svetu zaslužili 1,9 milijarde ameriških dolarjev (1,45 milijarde evrov). Spielberg je režiral samo prva dva filma. Tretji film režiserja Joeja Johnstona je v primerjavi s prvima dvema deloma k omenjenemu znesku prispeval "le" slabo petino, torej nekaj manj kot 400 milijonov.

Spielberg je že leta 2011 povedal, da nastaja četrti Jurski park. Potem pa se je začelo zapletati; v prvi polovici letošnjega leta so iz Universala sporočili, da je projekt "na čakanju", češ da bi radi "studiu in ustvarjalcem dali dovolj časa, da naredijo najboljšo mogočo različico" novega dinozavrskega spektakla.

Film za oboževalce
36-letni Colin Trevorrow je svoj prvi celovečerni film Safety Not Guaranteed, komedijo o potovanju skozi čas, prikazano na festivalu Sundance, režiral šele lani, predtem pa se je podpisal pod en TV-film in en dokumentarec. Še prejšnji mesec je v intervjuju za blog Jurrasic Park Forever zatrjeval, da film zanj še zdaleč ni samo "nekaj, s čimer bo plačal račune". "Najpomembneje se mi zdi posneti film za oboževalce. Seveda pa moram imeti pred očmi, da je tudi ogromno ljudi, ki bi jih vse skupaj težko manj zanimalo. Radi bi poustvarili občutek, ki ste ga imeli leta 1993. Zdi se mi, da ne morem narediti drugega, kot da posnamem iskren film, v katerega bom dal še delček svoje duše."

Se selimo med ihtiozavre?
Režiser ni za zdaj izdal še ničesar o samem zapletu filma ali o igralcih, namignil pa je, da bomo morda videli vrsto dinozavra, ki je v seriji še ni bilo. "Imamo enega novega dinozavra, ki je precej 'kul'. Ampak o njem vam ne morem ničesar povedati." Scenarij sta napisala Rick Jaffa in Amanda Silver, avtorja scenarija za Vzpon Planeta opic.