Film
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.0 od 8 glasov Ocenite to novico!
Charles Manson ob prihodu na sodišče za branje obtožnice v primerih umorov Tate-LaBianca leta 1969. Foto: AP
Sharon Tate in Roman Polanski po poroki v Londonu, januar 1968. Dobro leto in pol kasneje sta pričakovala otroka, a si je Sharon za tarčo izbrala Mansonova družina - po nekaterih teorijah je šlo za usodno pomoto, saj naj bi Manson mislil, da je najemnik hiše še vedno glasbeni producent Terry Melcher, do katerega je gojil zamero in se mu je želel maščevati - in Polanski je postal vdovec. Foto: AP
Danes 82-letni Manson služi devet dosmrtnih zapornih kazni v kalifornijskem državnem zaporu Corcoran. Foto: Reuters

Dodaj v

Nov trenutek slave za Mansona: O umorih bo snemal Tarantino

Nasilje v imenu grozeče apokalipse in rasne vojne
13. julij 2017 ob 09:43,
zadnji poseg: 13. julij 2017 ob 10:07
Los Angeles - MMC RTV SLO

Quentin Tarantino bo v svojem novem projektu osvetlil ozadje okrutnih umorov, ki so jih konec 60. zagrešili člani hipijevskega kulta, zbranega okrog Charlesa Mansona.

Charles Manson je skupaj s skupino svojih sledilcev, nekakšno komuno, poleti leta 1969 okrutno umoril 26-letno Sharon Tate, visoko nosečo igralko in ženo režiserja Romana Polanskega, ter štiri druge ljudi, ki bili v usodnih trenutkih na režiserjevem domu v Benedict Canyonu v Los Angelesu. Polanski je bil odsoten, saj je snemal film v Evropi. Dan kasneje je vodja kulta svojim podanikom naročil še umor bogatih lastnikov verige živilskih trgovin Lena in Rosemary LaBiance. Manson, danes star 82 let, je za vrsto naklepnih umorov dobil devet zaporednih dosmrtnih kazni, izkazalo se je, da je njegova skupina istega leta izvedla še več drugih umorov po Kaliforniji, po nekaterih teorijah in pričevanjih naj bi bili odgovorni za smrt kar 35 ljudi.

Izkušen zločinec, neuspešen glasbenik
Zločini Mansonove družine so v novicah obkrožili svet in postali simbol neredov in nasilja v ameriški družbi konec 60., hkrati pa naznanili zaton hipijevskega gibanja. Manson je bil v času, ko se je začel oblikovati njegov kult, brezposeln nekdanji kaznjenec z zgodovino hudih duševnih težav in je že do svojih še ne polnih 35 let več kot pol življenja preživel za rešetkami. Goreče si je želel postati uveljavljen izvajalec na glasbenem prizorišču, a brez uspeha, verjel je v "Helter Skelter", apokaliptično rasno vojno, opisal jo je v svoji različici istoimenske pesmi Beatlov. Po medijsko odmevnih umorih je postal pravi popkulturni fenomen, simbol norosti, nasilja in okultnosti, v določenih krogih si je nabral nove častilce.

Že zgodnje Mansonovo otroštvo je začrtalo njegovo kasnejšo burno življenjsko pot: rodil se je 16-letni neporočeni materi v Ohiu in bil nekaj tednov brez imena, svojega biološkega očeta ni nikoli poznal. Kot najstnik je začel vlamljati v trgovine in se znašel v poboljševalnici v Indiani, kjer so ga, kot je kasneje dejal, spolno zlorabljali. Ob kasnejših aretacijah so ga psihiatri ocenili za nasilnega in neprilagojenega družbi, kljub nekaj letom šolanja in domnevno visokemu IQ-ju je bil pri svojih 20 dokazano nepismen. V 50. letih se je po prihodu iz zapora za nekaj časa na videz umiril in spoznal prvo ženo Rosalie, a se kmalu spet znašel za zapahi, medtem ko je bil v zaporu, se mu je rodil prvi sin. V 60. je začel delovati kot zvodnik in bil kmalu spet aretiran, tokrat se je med prestajanjem kazni navdušil za igranje kitare in začel sanjati o glasbeni karieri. V njegovi glavi pa so se začele porajati tudi zamisli o prihajajoči apokalipsi in spopadu med belo in črno raso ...

Katera bo Sharon Tate?
Zgodba Mansona in sledilcev, morda še posebej Linde Kasabian, članice morilske družine in osrednje priče na sojenjih po umorih, ki so ji v zameno za pričanje omogočili imuniteto, je pred kratkim služila kot navdih pisateljici Emmi Cline, ki je delovanje nekega kulta - liki v njeni zgodbi imajo drugačna imena, spremenjene so določene podrobnosti in Manson ni nikoli omenjen, a je bralcu hitro jasno, da gre prav za dinamiko, kakršna je vladala v njegovem kultu - opisala v knjižni uspešnici The Girls (Dekleta). S podobno tematiko se ukvarja tudi televizijska nadaljevanka Aquarius.

Quentin Tarantino je nazadnje v kina poslal vestern Podlih osem. Film, poln nazornega nasilja, je kljub zvezdniški zasedbi na blagajnah pogorel. K sodelovanju pri njegovem novem projektu naj bi ustvarjalci povabili Margot Robbie, ki bi prevzela vlogo Sharon Tate, nekateri mediji pa poročajo, da bi se lahko v tej vlogi znašla tudi ljubljenka ameriškega filmskega občinstva Jennifer Lawrence. Poleg Brada Pitta se govori še o morebitni uvrstitvi Samuela L. Jacksona na seznam igralskih imen v filmu, ki ga bodo začeli snemati naslednje leto.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
stari59
# 13.07.2017 ob 11:52
Temni - Kako to misliš " Manson legenda"?
Svarun - Lahko ti malce elaboriraš svoj zapis?
vle
# 06.12.2017 ob 12:29
Ne vem zakaj bi bilo v filmu tako pomembno kdo bo igral Sharon Tate (pač ena blondinka, ki jo bodo iznakazli ?!)? Glede vsebino filma je po mojem bistveno bolj pomembno npr. kdo bo igral Mansona in Susan Atkins.
stari59
# 14.07.2017 ob 13:35
Najlažji izgovor. Če že na nekaj namiguješ podaj vsak kak dokaz. A, to pa ne. Tvoj zapis se bere lahko tudi tako : 1. če Tarantino posname ta film, se mu bodo v filmskem svetu odpovedal 2. dečko bo končal 2 m pod zemljo.
SvarunNoordung
# 14.07.2017 ob 11:01
Samo ena od povezav, če hočeš več. razišči sam ...

nim
# 13.07.2017 ob 11:41
@dimmukomun
Lahko razložiš zakaj je Manson legenda?
SvarunNoordung
# 13.07.2017 ob 10:50
Dvomim, da bo Tarantino kakorkoli "osvetlil" dogajanje, kajti če ga bo, bo to njegov zadnji film ...
seba goričan
# 13.07.2017 ob 10:09
na vprašanje , če je nor Manson odgovori, seveda, karkoli že to pomeni...včasih je biti nor nekaj pomenilo, danes je pa vsak nor...pa še kako prav ima
dimmukomun
# 13.07.2017 ob 10:44
Upam ,da po Šundu končno dobimo dober film od Tarantina.Manson Legenda.
Kazalo