Khan je v svoji karieri posnel 24 celovečernih filmov, v katerih so nastopili vodilni egiptovski igralci. Foto: AP
Khan je v svoji karieri posnel 24 celovečernih filmov, v katerih so nastopili vodilni egiptovski igralci. Foto: AP

Britanski državljan se je rodil leta 1942 v Kairu materi egiptovsko-italijanskega rodu in očetu pakistanskih korenin. Študiral je v Veliki Britaniji, preden se je vrnil v rodni Egipt, pa se je kot asistent režije s filmom nekaj časa ukvarjal v Libanonu. Čeprav velja za legendo arabskega filma, je egiptovsko državljanstvo Khan prejel šele pred dvema letoma.

Njegov opus obsega 24 celovečernih filmov, v katerih je opozarjal predvsem na podrejeno vlogo žensk in druge pereče družbene probleme v državi. Njegov film Žena pomembnega moža (Zawgat Ragoul Mohem) iz leta 1987 o policistu, ki ga prevzame draž moči in postane zvest pomagač režima pri zatiranju njegovih nasprotnikov, so leta 2014 na mednarodnem filmskem festivalu v Dubaju uvrstili med sto najboljših arabskih filmov vseh časov. Na festivalu je tistega leta slavil s filmom Dekle iz tovarne (Fatat el masnaa), zgodbo o mladi delavki Hijam, ki se zaljubi v svojega nadzornika.

Filmska družina
Več filmov je posnel po scenarijih, ki jih je podpisala njegova žena Wessam Souleiman. Tudi hči Nadine Khan se je podala po stopinjah staršev in s filmom Kaos, nered (Harag W' Marag) leta 2012 na dubajskem festivalu osvojila posebno nagrado žirije.