V oddaji S-prehodi se bodo sprehajali vse od Milj do Trbiža in spoznavali vsakdanjik ljudi, ki oblikujejo in ustvarjajo življenje na skupnem čezmejnem prostoru. Foto: Blaž Svetina
V oddaji S-prehodi se bodo sprehajali vse od Milj do Trbiža in spoznavali vsakdanjik ljudi, ki oblikujejo in ustvarjajo življenje na skupnem čezmejnem prostoru. Foto: Blaž Svetina
Špela Lenardič in Mitja Tretjak
Ustvarjalca oddaje sta Špela Lenardič in Mitja Tretjak. Foto: Blaž Svetina

Kot že naslov namigne, bodo gostje v studiu in na terenu obravnavali prehajanja slovensko-italijanske meje ter življenje v spreminjajočem se čezmejnem prostoru. Vse od Milj do Trbiža bodo spoznavali (ne)spremenjen vsakdanjik ljudi, ki oblikujejo in ustvarjajo življenje na skupnem čezmejnem prostoru, pravita ustvarjalca oddaje Špela Lenardič in Mitja Tretjak.

Prvič bo prenovljena oddaja med Slovence v Italiji popeljala v torek ob 18.00 na TV Koper - Capodistria. Čeprav tiste stare med Slovenijo in Italijo že nekaj let ni več, je v vsakdanjih pogovorih in navadah še vedno prisotna. Po drugi strani pa se je zadnja leta na tem območju tudi veliko spremenilo. Stiki med slovenskim in italijanskim prebivalstvom se množijo, vse več je skupnih pobud, istočasno pa sta se v marsikaterem pogledu spremenila tudi delovanje in samo vzdušje v slovenski manjšini.
Ljudje se v času spreminjajo, z njimi pa se spreminja tudi prostor
"Z mejo in življenjem ob njej smo se ukvarjali predolgo in zato smo spregledali, da smo po njenem t. i. padcu zaživeli v novem prostoru, ki se vedno bolj razlikuje od prejšnjega. V novi oddaji bodo zato prehajanja različna: tako fizična in čisto konkretna kot tudi mišljenjska in identitetna. Ljudje se v času spreminjamo in z nami se spreminja tudi prostor, v katerem živimo. Ko pa se srečajo različni, denimo sosedi, ki govorijo različna jezika, pa vedno nastane nekaj zanimivega, pogosto tudi zelo lepega," pojasnjuje voditelj Mitja Tretjak, ki kot Tržačan spremembe čezmejnega prostora v zadnjem desetletju doživlja na lastni koži.
Novinarka Špela Lenardič, ki že pet let poroča o dogodkih in temah, povezanih s Slovenci v Italiji in tako odlično pozna dejavnosti zamejskih organizacij, kulturna društva, ustanove in težave, s katerimi se ljudje soočajo na tem prostoru, pa pravi: "Oddaja S-prehodi v ospredje še bolj postavlja radovedno odkrivanje krajev, kjer živijo Slovenci v Italiji. Upam, da bomo gledalce premaknili s 'foteljev' in jih prepričali, da se tudi sami odpravijo na izlet v sosednjo Italijo. Da lahko tam najdejo svojo poslovno priložnost, možnost izobraževanja ali pa kulturnega sodelovanja in prijateljevanja."