Film
(9)
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.3 od 6 glasov Ocenite to novico!
Kim Ki Duk
Namesto nje je Kim Ki Duk angažiral drugo dekle. Režiser osebno obtožb še ni komentiral, njegov agent pa jih je zanikal in jih označil za neutemeljene. Režiser naj bi igralko sicer res udaril, a le v okviru priprav na točno določen prizor. Foto: Reuters
Kim Ki Duk je eden najuspešnejših "izvoznih produktov" korejske filmske industrije v zadnjih dvajsetih letih. Njegova filma Pieta in Pomlad, poletje, jesen, zima ... in pomlad (na fotografiji) sta bila tudi korejska kandidata za tujejezičnega oskarja. Foto: IMDb
Jae Hyeon Jo velja skoraj za "alter ego Kim Ki Duka", saj je nastopil v skoraj vseh njegovih filmih. Foto: IMDb
Kim Ki Duk z zlatim levom beneškega filmskega festivala. Foto: IMDb

Dodaj v

Režiserja Kim Ki Duka tri ženske obtožujejo nasilja

V Južni Koreji vse več razkritij nadlegovanja in napadov v zabavni industriji
10. marec 2018 ob 15:11
Ljubljana - MMC RTV SLO

Južnokorejskega režiserja Kim Ki Duka in enega od igralcev v njegovem filmu tri ženske, prav tako igralke, obtožujejo posilstva, spolnega napada in agresivnega vedenja.

Obtožbe so prišle na dan, ko je južnokorejska televizija 6. marca predvajala raziskovalni dokumentarec. Vse tri igralke so se odločile, da bodo v javnosti ostale anonimne. Ena od njih trdi, da sta jo v hotelski sobi posilila oba, režiser Kim Ki Duk in igralec Cho Jae Hyeon; tja je odšla, ker je bilo dogovorjeno, da "se bodo pogovorili o scenariju".

Kim naj bi jo tudi vsakodnevno teroriziral med snemanjem, ki se je odvijalo v odročni vasici. "Bil je čisti pekel ... Pogosto je ponoči prišel v mojo sobo ali pa me nenehno klicaril po telefonu, dokler nisem dvignila," je igralka povedala za državno televizijo MBC. Pravi še, da sta si moška pogosto pripovedovala anekdote o igralkah, ki sta jih posilila, češ da sta "v tem celo tekmovala med seboj". Po tej izkušnji se je odpovedala igralski karieri in več let hodila k psihiatru.

Kim, ki je s svojimi filmi osvojil nagrade na festivalih v Cannesu, Berlinu in Benetkah, se je za MBC odzval s SMS-sporočilom. "Nikoli nisem izkoristil svojega statusa režiserja, da bi zadovoljil svoje osebne želje," je zapisal. Spuščal se je samo v soglasna spolna razmerja, pravi.

Cho, ki je bil tarča obtožb spolnega nasilja že prejšnji mesec, se je opravičil za vse svoje grehe, posledično pa je izgubil službo v zdravstveni TV-nadaljevanki Križ. Na MBC-jevo poizvedovanje o novih obtožbah je odgovoril: "V paniki sem ... Grešnik sem. Ampak mnogo stvari, ki jih vidim pri poročilih, odstopajo od resnice." Pravi, da bo več povedal, ko "se bo začela preiskava".

Ena od drugih dveh prič je za dokumentarec povedala, da se je morala pred režiserjem sleči na "ponižujoči" avdiciji, druga pa je svoje obtožbe obelodanila že lani. Kim Ki Duk naj bi jo na snemanju filma Moebius silil v eksplicitno spolne situacije, v katere ni privolila, ter jo poniževal in oklofutal. (Primer je sodišče lani ovrglo, ker ni bilo dovolj dokazov, je pa moral Kim plačati denarno globo.) Pravi tudi, da jo je ves čas silil v spolne odnose, na koncu pa jo odpustil, ker ni hotela sodelovati. Igralka je prejšnji mesec na družbenih omrežjih sprožila kampanjo tudi proti berlinskemu filmskemu festivalu, ki je predvajal Kimov najnovejši celovečerec Čas ljudi. Korejska premiera filma je bila baje odložena za nedoločen čas.

Ljubljenec filmskih sladokuscev
Kim Ki Duk se je leta 1960 rodil v Kyungbooku. Med letoma 1990 in 1992 je kot slikar živel in delal v Franciji ter razstavljal po večjem delu Evrope. Prve scenarije je napisal po končani diplomi na likovni akademiji leta 1993, tri leta pozneje pa posnel svoj režijski prvenec Krokodil.


Danes velja za izredno uspešnega cineasta, kar dokazujejo tudi številne nagrade. Dobil je zlatega leva za film Pieta ter nagrado za režijo za film 3-iron v Benetkah, za film Samaritanka pa srebrnega leva na berlinskem filmskem festivalu. Režiser slovi po tem, da pogosto grobo portretira resničnost, širše znan pa je tudi njegov izredno poetični film Pomlad, poletje, jesen, zima ... in pomlad.

Koreja obračunava z nasilneži
V Kimovih filmih so pogosto prisotni motivi spolnosti, nasilja, zlorab in iznakaženja; žrtve nasilja so po navadi ženske. Gibanje #MeToo je v zadnjih mesecih v Južni Koreji dobilo precejšen zagon. Med imeni, ki so se pojavila na naslovnicah, je na primer pesnik Ko Un, nominiranec za Nobelovo nagrado za književnost, ki ga je zlorabe obtožila stanovska kolegica. Obtožbe je zanikal. Korejce je pred dnevi presunila tudi vest, da je samomor naredil 52-letni igralec Jo Min Ki, ki je bil prav tako obtožen številnih spolnih napadov in zlorab. Najprej jih je zanikal, pred smrtjo pa se je žrtvam opravičil.

Podobna razkritja niso omejena samo na umetniške kroge: politik, ki je pred časom veljal za potencialnega predsedniškega kandidata, je v tem tednu odstopil; njegova tajnica ga je obtožila večkratnega posilstva.

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
nvk
# 10.03.2018 ob 21:35
Pa kdo pod novicami A.J. tako vestno briše kritične komentarje? Se mi zdi, da imamo na RTVju več tračevskih novic o filmskih ustvarjalcih kot pa filmih samih. Za povprečnega Slovenca totalno nerelevantne informacije, kar bi bilo hitro jasno, če bi koga vprašal na cesti o vseh teh zadevah. Ampak, če cele dni pač prebiraš ameriške liberalne novičarske bloge o filmih, potem je to tvoj svet, a kaj ko za nas ni in res ne razumem zakaj je treba uvažati tuje prepire v že tako skregan narod.
ishgilliath
# 10.03.2018 ob 20:42
Kim Ki-Duk je filmski genij, en največjih filmskih auterjev 21.stoletja, ampak da ima pa nemogoč karakter je pa tudi že dolgo znano, tako da me te obtožbe ne presenečajo zelo. Ni nobena skrivnost, da ne priznava ravno ločnice med igralcem in karakterjem, kar je pri njegovih običajno hudo sado-mazohističnih likih najbrž še toliko huje, spomnim se pa tudi enega Q&A sessiona z nekega festivala, kjer je na obtožbe o nepotrebnem mučenju živali za snemanje (cel kup njegovih filmov uporablja podobe smrti živali) odgovoril, da se trpljenja živih bitij pač ne da pofejkat, da more bit "živo" ali nekaj v tem slogu... Pa vseeno, Otok, Lok, 3-iron, Čas, Samaritanka, Arirang, Obalna straža in predvsem Pomlad, poletje (itd.) so mojstrovine par excellence.
Blumi
# 10.03.2018 ob 20:32
Predlagam, da MMC v Kroniki uvede rubriko meToo.
Zgleda, da je zadeva dovolj resna za osamosvojitev.
Hvala
Ata
# 11.03.2018 ob 18:48
ishgilliath>
Sorry, ampak sodeč po elokventnosti tvojih komentarjev in moči tvojih argumentov resnično ne bi dal veliko na tvoje mnenje...

Mi je prav figo mar koliko da na moje mnenje nekdo, ki mu je vsaka produkcija, ki nekoliko štrli iz sivega povprečja, mojstrovina par excellence!
ishgilliath
# 11.03.2018 ob 10:34
Ata
Sorry, ampak sodeč po elokventnosti tvojih komentarjev in moči tvojih argumentov resnično ne bi dal veliko na tvoje mnenje...
Ata
# 10.03.2018 ob 20:28
Kot režiser danes nisi vreden piškavega oreha, če te nečesa že, ne obtožuje vsaj ducat žensk!
Heisenberg
# 10.03.2018 ob 17:51
Samo tri? Amater.
Blumi
# 10.03.2018 ob 16:11
Oprostite, a tole ne spada pod tematiko meToo, o kateri je bilo govora v mojem komentarju?

Admin?
Ata
# 10.03.2018 ob 21:12
ishgilliath>
Pa vseeno, Otok, Lok, 3-iron, Čas, Samaritanka, Arirang, Obalna straža in predvsem Pomlad, poletje (itd.) so mojstrovine par excellence.

No, al pa tudi ne!
Kazalo