Šanghaj je bil najbolj gledan slovenski film preteklega leta, do ga je videlo več kot 47.000 gledalcev. Foto: Uradna stran filma
Šanghaj je bil najbolj gledan slovenski film preteklega leta, do ga je videlo več kot 47.000 gledalcev. Foto: Uradna stran filma
Šanghaj
Nagrajeno glasbo za film Šanghaj je napisal Saša Lošić. Foto: Kolosej
Nočne ladje
Za najboljšo igralko je nagrajena Ana Karić, ki je v filmu Nočne ladje zaigrala ob Radku Poliču. Foto: Kinodvor

V Parizu so že tretjič predstavili celovečerne, kratke, dokumentarne in animirane filme iz dvanajstih držav jugovzhodne Evrope. Zgodba o štirih generacijah romske družine je najbolj navdušila žirijo v sestavi Yves Boisset (predsednik), igralka Emmanuelle Galabru, filmski producent Sacha Goldman, direktor gledališča Du Palace Hazis Vardar in direktor filmskega festivala v Herceg Novem Zoran Živković.
Od 22. do 25. maja so na festivalu SEE a Paris predvajali filme iz Makedonije, Turčije, Črne gore, Hrvaške, Kosova, Romunije, Slovenije, Srbije, Bolgarije, Albanije, Grčije in Bosne in Hercegovine.
Ostali nagrajenci so ...
Za najboljšo režijo so nagradili turškega filmarja Cemila Ağacıkoğluja za film September. Nagrado za najboljšo igralko je prejela Hrvatica Ana Karić za vlogo v filmu Nočne ladje, najboljši igralec pa je Makedonec Branimir Popović za vlogo v nastop v filmu As pik - Loša sudbina. V Makedonijo je šla tudi nagrada za najboljši kratki film, prejel jo je režiser Vardan Tozija za film Covekot so cudna navika da me udira so cador po glava (Človek ima navado, da me z dežnikom tepe po glavi), nagrada za najboljši animirani film pa je šla Ivanu Ramadanu za film Kyamet.
Konec meseca v Sankt Peterburgu
Film Šanghaj, ki ga je Marko Naberšnik posnel po literarni predlogi Ferija Lainščka, je na 36. mednarodnem filmskem festivalu v Montrealu že prejel nagrado za najboljši scenarij. Prav tako pa je dobitnik zlate role, ki jo Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev in Kolosej podeljujeta slovenskemu filmu, ki preseže 25.000 gledalcev. V aprilu so zgodbo o večnem hrepenenju po sreči, o ljubezni in družinskih vezeh, v kateri se solze mešajo s smehom, predvajali tudi na dveh mednarodnih filmskih festivalih - v Pekingu in kanadskem Clevelandu, kjer je uvrščen v tekmovalni del festivalskega programa. Pot pa nadaljuje v Sankt Peterburg, kjer ga bodo predvajali v okviru Dnevov balkanske kinematografije v sklopu Mednarodnega filmskega festivala Sankt Peterburg.