V Kratkih stikih v treh vlogah igra Tjaša Železnik. Foto: RTV SLO
V Kratkih stikih v treh vlogah igra Tjaša Železnik. Foto: RTV SLO
Pokrajina št. 2
Vinko Möderndorfer je eno od vlog v Pokrajini št. 2 namenil tudi Marku Mandiču. Foto: Željko Stevanič

Berlinale je drugi največji mednarodni filmski festival v Evropi, vedno večjo vlogo na Berlinalu pa ima European Film Market, na katerem se že vrsto let s pomočjo Filmskega sklada RS predstavlja tudi nova slovenska filmska produkcija. Na letošnjem sejmu se bodo predstavile štiri filmske produkcije.

Tea in Estrelita
Svetovno premiero bosta doživela Tea, drugi celovečerec režiserke Hanne W. Slak, ki je filmske kritike navdušila že s prvencem Slepa pega. Film Tea je v prvi vrsti namenjen otrokom ter ljubiteljem domišljijskih zgodb. V Berlin potuje težko pričakovana Estrelita (Pesem za domov) v režiji Metoda Pevca. Estrelita je drama o srečanju dveh popolnoma različnih družin, ki ju združi usodna violina. Film režiserja Carmen in Pod njenim oknom bodo prikazali kar na dveh sejemskih projekcijah.

Dve mednarodni premieri
Film Mokuš režiserja Andreja Mlakarja, "ki mu ni bilo usojeno, da ga pozabimo, preden vidimo, kam človeka pripelje vera v višje poslanstvo", bo imel v Berlinu mednarodno premiero, enako pa velja za Kratke stike, absolutnega zmagovalca slovenskega filmskega festivala 2006. Film Janeza Lapajneta bodo predstavili na zaprti projekciji, kamor bodo povabljeni festivalski selektorji in kupce.

Sijal bo Marko Mandič
Kot je znano, je na predlog Filmskega sklada RS program European Film Promotion za letošnjo filmsko "zvezdo v vzponu" (Shooting Star) izbral igralca Marka Mandiča, ki te dni snema celovečerec Pokrajina št. 2 v režiji Vinka Möderndorferja. Na Berlinalu se bo Mandič predstavil v Tei, z drugimi srednjeevropskimi vzhajajočimi zvezdami pa bo 10. februarja "sijal" na skupni srednjeevropski stojnici številka 129 v stavbi

Preberite si tudi klepet z Markom Mandičem.
Martin Gropius.

Začenja se Media 2007
Media, program Evropske komisije za financiranje filmske produkcije, bo na Berlinalu prešel iz Media Plus v nov sedemletni program Media 2007. Podrobnosti o novem programu bodo verjetno znane 11. februarja v Berlinu, je povedala evropska komisarka Viviane Reding, pristojna za informacijsko družbo in medije. V Berlinu odhaja tudi vodja Media deska za Slovenijo Sabina Žakelj.