Osnovno poslanstvo festivala je negovanje kulture, pa čeprav v umetnosti neprijaznih časih ali celo vojni.
Osnovno poslanstvo festivala je negovanje kulture, pa čeprav v umetnosti neprijaznih časih ali celo vojni. "Ključnega pomena v težkih časih je ohranjanje kulture," izpostavi festivalski direktor. "Za kaj se sicer bojujemo?" Foto: http://sff.ba/
Gael Garcia Bernal
Mehiški zvezdnik se je še maja mudil v Cannesu - predstavljal je film El Ardor - zdaj pa prihaja v BiH. Foto: EPA
Hazanavicius
Z oskarjem nagrajeni režiser Umetnika, Michel Hazanavicius, letos predstavlja v Čečenijo postavljeno vojno dramo, The Search.

Sarajevski festival velja za najpomembnejšo filmsko manifestacijo v jugovzhodni Evropi, na območju z več kot 140 milijoni prebivalcev.

Čeprav s sredstvi, s katerimi razpolaga, in s svojo infrastrukturo morda ni največji na območju, pa je s svojo kakovostjo še vedno prekosil vse druge podobne prireditve, je prepričan njegov direktor in utemeljitelj Mirsad Purivatra.

Obvladljiva infrastruktura, impresiven spored
"Program je bil, tako kot vsako leto, pripravljen z željo, da bi izpolnili pričakovanja javnosti in strokovnjakov. To je naša zaveza in vedno s ponosom rečemo, da je kakovost programa tisto, kar je pravzaprav SFF," je tamkajšnjim medijem dejal Purivatra.

Organizatorjem letos ni uspelo, da bi, kot narekuje tradicija, festival odprli s premiero bosansko-hercegovskega filma - ker v zadnjem letu preprosto ni bilo nobenega novega. Zato bodo ob odprtju prikazali moderno klasiko: Pasjo ljubezen Alejandra Gonzáleza Iñárrituja.

Mehiški film iz leta 2000 je bil med drugim opažen v Cannesu, v Sarajevu pa ga bodo predvajali, ker bo prestolnico BiH obiskal njegov glavni igralec Gael Garcia Bernal, ki bo kot častni gost festivala prejel častno srce Sarajeva. Častno nagrado bosta prejela še francoska modna oblikovalka in režiserka Agnes B ter bosanski oskarjevec Danis Tanović.

Na jubilejni izdaji pričakujejo tudi francoskega režiserja Michela Hazanaviciusa ter britanska filmarja Mika Leigha in Michaela Winterbottoma.

V tekmovalnem programu igranih filmov se bo za nagrade, poimenovane srce Sarajeva, potegovalo devet filmskih stvaritev s širšega območja, ocenjevala jih bo mednarodna žirija, ki ji bo predsedoval madžarski režiser Bela Tarr.

Na festivalu bo tekmovalo tudi deset kratkih filmov mladih avtorjev, še 20 filmov pa bo tekmovalo v sekciji dokumentarnih filmov.

Humanitarni zametki festivala
Filmski festival v prestolnici BiH-a so prvič pripravili leta 1995, nekaj mesecev pred koncem štiriletnega obleganja Sarajeva, z željo, da bi pomagali pri oživitvi civilne družbe in ohranili svetovljanski duh mesta. Od takrat so ga med drugim obiskali Susan Sontag, Milče Mančevski, Bono, Steve Buscemi, Willem Dafoe, Jeremy Irons in Angelina Jolie.