Skyfall pod režijsko taktirko Sama Mendesa je leta 2012 zaslužil milijardo dolarjev. Pričakovanja za nadaljevanja so zato visoka. Foto:
Skyfall pod režijsko taktirko Sama Mendesa je leta 2012 zaslužil milijardo dolarjev. Pričakovanja za nadaljevanja so zato visoka. Foto:
Stephen Hawking
Znanstvenik je milijonom ljudi po svetu na svojih predavanjih in v sloviti knjigi Kratka zgodovina časa razkril čudesa vesolja. Tudi zasebno Hawkingu ni bilo dolgčas. Poročen je bil dvakrat, s prvo ženo Jane Wilde pa ima tri otroke. "Ljubezen mi je dala moč za življenje," je dejal. Foto: Reuters

Nepričakovani pretendent za vlogo v novem filmu o Jamesu Bondu je fizik Stephen Hawking, ki je sam izjavil, da bi z veseljem sprejel vlogo "zlobca" v filmu. 72-letnik namreč ne brez smisla za humor ugotavlja, da ima "idealen glas" za kaj takega, pa tudi povsem brez izkušenj ni: pred kratkim so ga za posnet skeč v svoji seriji nastopov v živo uporabili tudi montypythonovci.

Hawking, ki so mu že pri 21 letih diagnosticirali amiotrofično lateralno sklerozo (ALS), bolezen gibalnih nevronov, in je danes skoraj popolnoma paraliziran, lahko "govori" s pomočjo računalnika, ki ga upravlja s premikanjem lica. "Zame bi bila idealna vloga vloga Bondovega zlikovca," je tako povedal v intervjuju za revijo Wired. "Invalidski voziček in računalniško generiran glas bi res lepo sodila zraven."

Najvišja pohvala za Eddieja Redmayna
Seveda pa je avtor ključnega dela Kratka zgodovina časa trenutno tako ali tako vroče filmsko ime: v biografski drami The Theory of Everything ga igra Eddie Redmayne, v zvezi s katerim že šepetajo tudi o morebitni oskarjevski nominaciji. Pohvalil ga je tudi Hawking: film ga je menda ganil do solz, v nekaterih prizorih pa je Eddieja celo zamenjal za resničnega samega sebe v mladih letih. "Mislim, da me je Eddie zelo dobro upodobil. Na trenutke se mi je zdelo, da gledam sebe. Njegova predanost bo imela močan čustven vpliv na gledalce."

A vrnimo se k bondiadi: tisti najbolj neučakani boste lahko vse o nasledniku uspešnice Skyfall izvedeli v četrtek, 4. decembra, ko bodo ključna imena ekipe in naslov razkrili prek prenosa v živo iz slavnega studia Pinewood.

Snemanje se uradno nato začne 8. decembra. Skrajni čas, kajti posamezne podrobnosti so že začele curljati v javnost: govori se, da bo Bondovo dekle tokrat francoska lepotica Lea Seydoux, zlikovec pa naj bi bil Avstrijec Christoph Waltz. "Ni čisto jasno, ali igra prijatelja, sovražnika ali kombinacijo obojega," je neimenovani vir razložil za tabloid Daily Mail ter dodal, da gre za "izjemno pretkan lik".

Bond ostaja svetovljan
Med snemalnimi lokacijami so neuradno malo avstrijsko mestece Obertilliach, Rim, kjer bodo posneli osrednji prizor pregona z avtomobili in porinili avtomobil v reko Tibero, in Maroko.