Tihana Lazović in Goran Marković v filmu Zenitu, ki po tujini potuje pod naslovom The High Sun. Foto: Slovenski filmski center
Tihana Lazović in Goran Marković v filmu Zenitu, ki po tujini potuje pod naslovom The High Sun. Foto: Slovenski filmski center
50. festival v Karlovih Varih
Letošnji jubilejni 50. filmski festival v Karlovih Varih bo potekal od 3. do 11. julija. Foto: Slovenski filmski center

Med slovenskimi koprodukcijami bo mednarodno premiero doživel hrvaško-slovensko-srbsko-črnogorski film Ti me nosiš, prvenec režiserke Ivone Juka, ki govori o prizadevanjih treh sester za sprejetje, odrešitev in nove priložnosti. Film bo prikazan v tekmovalnem programu Vzhodno od Zahoda (East of the West).

Sprehod skozi tri desetletja
Pogledati si bo mogoče tudi slovensko manjšinsko koprodukcijo Zenit (Zvizdan), režiserja Dalibora Matanića, ki bo prikazana v sekciji Horizonti (Horizons). Ta sekcija predstavlja filme, ki so osvojili nagrade na najpomembnejših festivalih. Zenit je prejel nagrado žirije v tekmovalnem programu Un Certain Regard letošnjega 68. filmskega festivala v Cannesu. Film prikazuje tri različna desetletja, dve sosednji vasi, obremenjeni z zgodovinskim nasledstvom, in tri ljubezenske zgodbe, ki so povezane v klasično zgodbo o prepovedani ljubezni.

Zločin iz preteklosti in iskanje spominov
Film režiserja Zvonimirja Jurića, naslovljen Kosec, ki je nastal v koprodukciji hrvaške Kinorame in slovenskega Forum Ljubljana, se je uvrstil v izbor desetih najpomembnejših evropskih filmov, ki bodo v Karlovih Varih predstavljeni v sekciji filmskih kritikov revije Variety (Variety Critics’ Choice).

V Sloveniji je bil Kosec premierno prikazan jeseni na ljubljanskem Liffu, od aprila pa je v redni distribuciji po slovenskih kinematografih. Film sledi trem zgodbam, ki so med seboj prepletene in se zgodijo v eni sami usodni noči ter postopoma razkrivajo podobo človeka, ki ostaja zaznamovan s svojim zločinom iz preteklosti.

V sekciji Drug pogled (Another View) bo projekcijo doživela še ciprsko-grško-slovenska koprodukcija Impressions of a Drowned Man, grškega režiserja Kirosa Papavasiliousa, pri filmu pa je sodeloval slovenski producent Restart. Film Drug pogled je meditativna drama o umetniku, njegovem življenju in smrti, pa tudi njegovem iskanju spominov.

Letošnji jubilejni 50. mednarodni festival v Karlovih Varih bo potekal od 3. do 11. julija, vsako leto pa se predstavi okoli 200 filmov.