Ben Stiller med drugim v seriji animiranih filmov madagaskar posoja glas zvezdi newyorškega živalskega vrta, levu Alexu. Foto:
Ben Stiller med drugim v seriji animiranih filmov madagaskar posoja glas zvezdi newyorškega živalskega vrta, levu Alexu. Foto:

Britanska akademija za film in televizijo (Bafta) bo hollywoodskemu igralcu Benu Stillerju podelila nagrado za njegov prispevek h komediji. Nagrado Charlie Chaplin Britannia Award mu bodo izročili 30. novembra na slovesnosti, na kateri bodo počastili tudi njegovo stanovsko kolegico Heleno Bonham Carter in animatorja Johna Lassetra.

Producent Nigel Lythgoe, ki predseduje Bafti v Los Angelesu, je Stillerja označil za "mojstra komedije, ki tako kot legendarni filmar, po katerem nagrada nosi ime, uteleša večtalentiranost".

Petinštiridesetletni Stiller - sin legendarnih komikov Jerryja Stillerja in Anne Meara - se je pri občinstvu in kritikih uveljavil ne le kot igralec, ampak tudi kot pisatelj, režiser (spomnimo se samo Tropske nevihte) in producent. Preden se mu je leta 1998 z rahlo vulgarno komedijo Nori na Mary posrečil veliki met v Hollywoodu, je leta 1992 ustvarjal satiro The Ben Stiller Show, ki si je MTV ni upal predvajati, Fox pa jo je zaradi prenizke gledanosti ukinil (oddaja je postumno dobila emmyja).

Dve leti pozneje je nekako skupaj napraskal dovolj denarja za realizacijo projekta Reality Bites, filma, pri katerem je sodeloval tako kot režiser kot tudi v igralski zasedbi (z Winono Ryder in Ethanom Hawkeom) in ki je v devetdesetih veljal za eno od boljših upodobitev duha cele generacije.

Kmalu ga bo mogoče videti v akcijski komediji Bretta Ratnerja Tower Heist, v kateri je zaigral ob Eddieju Murphyju in Caseyju Afflecku.