Številni oboževalci imajo do Bossa prav poseben odnos. Foto: Reuters
Številni oboževalci imajo do Bossa prav poseben odnos. Foto: Reuters
Bruce Springsteen
Že 40 let ustvarja nepozabne glasbene poslastice. Foto: EPA

Dokumentarni film so naredili njegovi oboževalci, njim pa je tudi namenjen. Oboževalce so namreč v začetku leta povabili, naj posnamejo nekajminutni film o tem, kako je roker vplival na njihovo življenje. Pod režijo 124 minut dolgega dokumentarca, v katerem lahko gledalci slišijo tudi največje Springsteeenove pesmi, se je podpisal režiser Billie Walsh (še najbolj znan je po filmu Flashbacks of a Fool, v katerem je igral Daniel Craig), producirala pa ga je produkcijska hiša slavnega Ridleyja Scotta, poroča USA Today. The Boss, kot pravijo glasbeniku, oboževalce razveseljuje že več kot 40 let.

"V bistvu je res dober razlog, da nekaj narediš, ko dejansko sploh ne veš, kako boš to naredil," je dejal Walsh. "V filmu so sorodne teme, ki se ves čas pojavljajo pri njegovih oboževalcih, in dejansko je tvoja naloga, da jih povežeš z eno nitjo skupaj. Seveda je logično, da pri tem ključno igro igra Bruceova glasba."

Kar je Walsha še dodatno spodbudilo k sodelovanju, je bil moderen pristop "snemanja". Dejansko so k sodelovanju povabili Bossove oboževelce po svetu, ki so lahko poslali svoje prispevke. Walsh je potem več kot pol leta "lepil" sestavljanke posnetkov. Enak koncept je ista produkcijska ekipa uporabila že pri uspešnem dokumentarnem filmu Life in a day, kjer so zbirali zasebne posnetke vsakdana ljudi po vsem svetu.

Prste vmes je imela tudi slovenska režiserka
Pri tem široko zastavljenem projektu je sodelovala tudi slovenska filmska režiserka Rahela Jagrič, ki je v času snemanja živela na Novi Zelandiji, zato je "skrbela" za področje Nove Zelandije, Slovenije in nekaterih naših sosednjih držav. Delo pri pričujočem dokumentarcu si je priskrbela na staromoden način - prijavila se je na razpis, kjer so iskali sodelavce, ki bi delali pri nastajanju novega glasbenega dokumentarca.

Na ogled tudi nikoli videni posnetki
V dokumentarni film so vključili tudi arhivske, še nikoli videne posnetke s koncertov in drugih nastopov. Med zgodbami, ki so zajete, so tudi humorne in srce parajoče zgodbe v povezavi z Springsteenom, bodisi z njegovo glasbo bodisi njegovo življenjsko filozofijo.

"Bruce me je naučil biti moški"
"Kar ljubim pri Bruceu in česar se prej dejansko nisem zavedal, je njegov vpliv, ki ga ima na ljudi, in to v res pozitivnem smislu," je pred premiero dejal Walsh. "Eden izmed citatov v filmu je: 'Bruce me je naučil biti moški, kako biti dober, pravi moški. To sem se naučil iz njegovih pesmi'. Mislim, da se ljudje v njegovih pesmih enostavno prepoznajo."

Kot poroča novinarka Guardiana Laura Barton, je poslušati Springsteenov koncert res nekaj posebnega. "Seveda je tu najprej glasba - več kot tri ure hitov in manj znanih pesmi, ki jih je ustvaril v 40-letni karieri. In potem je tu še izjemen spektakel, performens, ki je izpiljen do zadnjega takta, a se hkrati vseeno zdi, da je intimen in narejen brez truda. In potem so tu še oboževalci."