Sean Connery bo v spominu večine ljubiteljev filma vedno zapisan kot James Bond. Še sreča, saj pri izbiri nekaterih poznejših projektov res ni imel srečne roke. Foto: Reuters
Sean Connery bo v spominu večine ljubiteljev filma vedno zapisan kot James Bond. Še sreča, saj pri izbiri nekaterih poznejših projektov res ni imel srečne roke. Foto: Reuters
Lepa Halle Berry v zadnjih letih ni imela sreče s svojimi filmi, ki so večinoma naleteli na slabe kritike in slab obisk v kinih.
Gigli je gotovo film, ki bi ga Affleck z največjim veseljem izbrisal iz svoje filmografije. Foto: Reuters
Kevin Costner
Za Kevinom Costnerjem je kljub nekaterim polomom lepa kariera, v zadnjih letih pa se posveča predvsem glasbi. Foto: EPA
Briljantina je spremenila kariero Johna Travolte. Foto: EPA

Zgodbe filmskih karier so torej zelo različne. Nekateri se počasi poslavljajo od žarometov svetovne slave, za druge pa je usoden že en sam napačen film in od velikih vlog se lahko samo poslovijo. Na spletnem portalu Whatculture.com so pripravili seznam 12 igralcev, katerih kariere je zamajala ena samcata napačno izbrana vloga.

Eden najmarkantnejših igralcev, ki so se preizkusili v vlogi Jamesa Bonda, je gotovo Sean Connery. Igralec je v svoji dolgi karieri nanizal številne odlične vloge, med njimi pa gotovo ni tista v filmu The League of Extraordinary Gentlemen, ki temelji na stripih Alana Moora. Film je pogorel pri kritikih in gledalcih. Po tem polomu je Connery leta 2005 naznanil upokojitev, omenjeni film pa je zapečatil tudi kariero režiserja Stephena Norringtona.

Guru ljubezni odnesel Mika Myersa
Mike Myers je v preteklosti zaslovel s svojo vlogo v Shreku, še prej pa se je na filmski zemljevid zapisal s filmoma Waynov svet in Austin Powers. Komik je veljal za sinonim za smeh. Potem pa je prišel film The Cat in the Hat, ki so mu ga oboževalci še oprostili, češ da gre za manjši spodrsljaj. To pa se ni zgodilo s filmom Guru ljubezni, ki je doživel katastrofalne kritike, Myers pa se je pod njega podpisal tudi kot scenarist in producent. Kot angleški general se je sicer pojavil v Tarantinovem filmu Neslavne barabe, a to ni prebudilo njegove toneče kariere.

Chris O'Donnell je v mladih letih lomil srca v različnih romantičnih komedijah in dramah, bil je tudi med nominiranci za nagrado zlati globus. Po vlogi Dicka Graysona v filmu Batman za vedno na začetku 90. let prejšnjega stoletja se je zdelo, da z velikimi koraki stopa v A-ligo, potem pa je prišel film Batman in Robin, ki je te upe hitro poteptal. Po tem filmu je njegova kariera zavila navzdol in od takrat se pojavlja le še v televizijskih serijah.

Težko si je predstavljati, da bi lahko film Iron Man komu uničil kariero, a dejstvo je, da Terrenceu Howardu ni pomagal pri dokončnem osvajanju Hollywooda, ki si ga je pred njim z odličnimi filmi že precej pokoril. V prvem filmu o Iron Manu je bil najbolje plačani igralec na snemanju, v drugem delu pa ga gledalci sploh niso videli, saj je po znižanju honorarja odpovedal sodelovanje. Od takrat se je pojavil le v manjših filmskih vlogah in televizijskih serijah.

Polom Giglija je Afflecka potisnil v ozadje
Kariera Bena Afflecka se je lepo vzpenjala: že pred 25. letom je imel v žepu oskarja za scenarij, veljal je za obetavnega igralca, sploh v filmih Kevina Smitha. Že njegovo sodelovanje v filmih Pearl Harbour in Daredevil je precej načelo napovedi o laskavi karieri, romantična komedija Gigli pa ga je dejansko skoraj "odnesla" iz Hollywooda. Affleck je takrat hodil s soigralko Jennifer Lopez, njuna zveza pa je bila deležna (pre)velike medijske pozornosti, ki je posledice pustila tudi na filmu. Po poraznih kritikah in odzivu gledalcev se je Affleck umaknil in se po nekaj letih preselil na drugo stran kamere. Zelo uspešno, saj je letos njegov film Argo, v katerem je tudi sam zaigral, prejel oskarja za najboljši film, dobre ocene pa je dobil tudi za film Zbogom, punčka.


Routha gledalci niso vzeli za svojega
Podobno kot Henry Cavill je tudi Brandon Routh zgledal kot popolni Superman. Film Superman se vrača naj bi ga, privlačnega, z lepimi mišicami, izstrelil v filmsko orbito. A se to ni zgodilo, gledalci filma sploh niso vzeli za svojega, njegova kariera pa se od takrat ne razvija po njegovih željah.

Costner je s Podvodnim svetom potonil v dolgove
Kevin Costner je bil v času filma Pleše z volkovi nesporni kralj Hollywooda, za njim so vzdihovale oboževalke z vsega sveta, njegovi filmi so polnili filmske blagajne. Potem pa je prišel njegov film - podpisal se je namreč tudi po režijo - Podvodni svet, ki je njegovo kariero skoraj potopil, sploh zaradi visokih stroškov produkcije in izjemno visoke izgube. Vse od tedaj Costner živi na račun stare slave, ki mu zagotavlja le manjše vloge.

John Travolta se lahko pohvali z izjemno pestro kariero, polno padcev in vzponov. Briljantina ga je izstrelila v filmske višave, potem je vmes poniknil in se slavno vrnil s kultnim Šundom režiserja Quentina Tarantina. Kot zapriseženi scientolog je leta 2000 želel na velika platna preliti zgodbo L. Rona Hubbarda z naslovom Battlefield Earth. Veliki studii so ga zavrnili, projekt pa je neodvisno podjetje Franchise Pictures pognal v bankrot. V naslednjih desetih letih je Travolta, z izjemo muzikala Lak za lase leta 2007, snemal številne filme zgolj zato, da je lahko plačal račune.

Halle v treh letih od najboljše do najslabše igralke
Prelestna Halle Berry je v svoji karieri nastopila v številnih filmih, kritiki pa so njene vloge ocenjevali zelo različno. Med tistimi, ki so izzvale ploho negativnih ocen, je njena vloga v filmu Catwoman, ki velja za eno največjih filmskih polomij. Tri leta po oskarju za glavno žensko vlogo v filmu Bal smrti je Berryjeva prejela nagrado za najslabšo igralko. Pozneje se je pojavila še v uspešnih filmih o možeh X, vse naslednje vloge pa so jo še bolj potisnile s seznama najbolj zaželenih igralk.

Vojna zvezd nekatere pognala v višave, druge v obup
Mark Hamill je z vlogo Luka Skywalkerja v izvirni trilogiji Vojne zvezd zaslovel, v nasprotju s soigralcema Harrisonom Fordom in Carrie Fisher pa priljubljenosti ni znal unovčiti in se je od takrat pojavil le v manjših vlogah. Nekateri menijo, da je vlogo Luka igral predolgo, kar je negativno vplivalo na njegovo nadaljnjo kariero. Serija filmov Vojna zvezd je kljub izjemnemu uspehu negativno vplivala na kariere več "svojih" igralcev. Podobno kot Hamillu se je zgodilo tudi Jaku Lloydu, ki je igral Anakina Skywalkerja v Vojni zvezd: Epizoda I - Grozeča prikazen in Haydnu Christensenu (Anakin Skywalker v Vojni zvezd: Epizoda III - Maščevanje Sitha), ki v nasprotju s svojimi soigralci nista znala unovčiti uspeha in sta se "izgubila" v množici igralcev. Lloydu je presedla medijska pozornost in se je vrnil na univerzo, Christensenu pa od takrat ni uspel preboj med najbolj zaželene igralce.