Michael Nyqvist (1960-2017). Foto: EPA
Michael Nyqvist (1960-2017). Foto: EPA
Dekle z zmajskim tatujem
V trilogiji Millennium iz leta 2009 je poleg Nyqvista nastopila še Noomi Rapace. Na posnetku je prizor iz filma Dekle z zmajskim tatujem. Foto: IMDb
Michael Nyqvist
Igralec leta 2011 na premeri filma Misija: Nemogoče - protokol duh, v katerem je upodobil zlodeja Kurta Hendricksa. Foto: EPA
Just After Dreaming
Pred sedmimi leti je izšel Nyqvistov avtobiografski roman Just After Dreaming (v izvirniku: När barnet lagt sig), v katerem govori o svojem otroštvu in o poznejšem iskanju bioloških staršev. Foto: Amazon

Novico o smrti Michaela Nyqvista je "z globoko žalostjo" sporočil predstavnik družine, ki je dejal, da je bil Nyqvist "eden najbolj spoštovanih in udejanjenih igralcev na Švedskem," poroča BBC. Leta 1960 v švedski prestolnici rojeni Rolf Åke Mikael Nyqvist je študiral na gledališki akademiji v mestu Malmö. Leta 2004 je nastopil v glavni vlogi v As It Is In Heaven, švedskem kandidatu za tujejezičnega oskarja, ki velja za enega najbolj gledanih filmov na Švedskem.

Veleuspešna trilogija Millennium
Najširšo prepoznavnost pa mu je torej prinesla trilogija Millennium, posneta po romanih švedskega novinarja in pisatelja Stiega Larssona, ki je umrl leta 2004. Vsi trije romani so izšli po njegovi smrti, in sicer Dekle z zmajskim tatujem leta 2005, Dekle, ki se je igralo z ognjem leta 2006 in Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo leta 2007. Romani so bili velika prodajna uspešnica, vsi so prevedeni tudi v slovenščino.

Glavna junaka sta mlada, 25-letna hekerka Lisbeth Salander (v švedski ekranizaciji jo igra Noomi Rapace), ki sta jo zaznamovala kruto otroštvo in mladost, ter Mikael Blomkvist, 42-letni raziskovalni novinar in urednik pri reviji Millennium. Trilogija se ukvarja z različnimi vidiki sodobne švedske družbe - kriminalitete, korupcije, nestrpnosti, fanatizma, pomanjkljivega socialnega varstva in pomanjkanja etičnosti v medijih, predvsem pa nasilja nad ženskami, zlasti tistimi z obrobja družbe. Leta 2011 se je zgodbe lotil tudi Hollywood in tako je režiser David Fincher na film prenesel prvi del, glavni vlogi sta odigrala Daniel Craig in Rooney Mara.

Poleg trilogije Millenium ga je bilo mogoče videti tudi v hollywoodskih produkcijah, kot je Misija: Nemogoče - protokol duh, v kateri je leta 2011 upodobil zlodeja Kurta Hendricksa. Prav tako v vlogi vodilnega zlobnega lika Vigga Tarasova je igral v seriji John Wick ob Keanuju Reevesu. Leta 2015 je igral v filmu Colonia, v katerem sta nastopila še Daniel Brühl in Emma Watson.

Na pohodu še trije filmi z Nyqvistom
Letos se obeta premiera filma Hunter Killer, v katerem med drugim igrajo tudi Gerard Butler, Gary Oldman, Billy Bob Thornton in Willem Dafoe. Za naslednje leto pa sta napovedana še dva filma z Nyqvistom, in sicer Radegund režiserja Terrencea Malicka ter francosko-belgijska koprodukcija v angleškem jeziku, naslovljena Kursk. Ta bo na filmska platna prinesel tragično zgodbo ruske podmornice iz leta 2000 in ga trenutno še snemajo, v njem pa nastopajo tudi Matthias Schoenaerts, Colin Firth, Léa Seydoux in Peter Simonischek.

V iskanju bioloških staršev
Leta 2010 je izšel njegov avtobiografski roman Just After Dreaming (v izvirniku: När barnet lagt sig), v katerem Nyqvist govori o svojem otroštvu in o poznejšem iskanju bioloških staršev.

Igralčeva družina je sporočila, da se je po enoletnem boju z rakom na pljučih tiho poslovil v torek v starosti 56 let, obdan z družinskimi člani. V izjavi za javnost so zapisali še, da so njegovo ljubezen do umetnosti "občutili vsi, ki so imeli priložnost sodelovati z njim". "Michaelova veselje in strast sta bila nalezljiva za tiste, ki so ga poznali in ljubili. Njegovega šarma in karizme ne gre zanikati." Za seboj je pustil "veliko praznino," so še dodali družinski člani.

Michael Nyqvist je bil poročen s scenografko Catharino Ehrnrooth, v zakonu sta se jima rodila Ellen in Arthur.