Vizualne podobe likov Vojne zvezd je zasnoval oblikovalec Ralph McQuarrie, Tonyju Dysonu pa je pripadla čast izdelave malega droida R2-D2. Foto: Promocijsko gradivo
Vizualne podobe likov Vojne zvezd je zasnoval oblikovalec Ralph McQuarrie, Tonyju Dysonu pa je pripadla čast izdelave malega droida R2-D2. Foto: Promocijsko gradivo

"To je bilo eno najrazburljivejših obdobij mojega življenja," se je Britanec spominjal časa, ko je dobil naročilo za izdelavo osmih robotov R2-D2, poroča BBC. Vizualno podobo droida je zasnoval Ralph McQuarrie, ki je tudi oče Chewbacce, robota C-3PO in maske Dartha Vaderja. Dyson je njegovo idejo upredmetil in izdelal daljinsko upravljane modele, v dveh je sedel igralec Kenny Baker, dve enoti pa sta bili zasnovani kot odpadni material. Uporabili so ju v epizodi Imperij vrača udarec, kjer močvirna pošast izpljune robota. Nominiranec za emmyja je za izdelavo vseh robotov R2-D2 potreboval pet mesecev.

R2-D2 je morda najslavnejši junak, ki ga je Dyson izdelal, vendar je sodeloval tudi pri snovanju Supermana II, Jamesu Bondu (Moonraker) in pustolovščini Dragon Slayer, kjer je izdelal velikanskega zmaja. Nominiranec za emmyja je prav tako nadziral posebne učinke med snemanjem Saturna 3, znanstvene fantastike, v kateri so leta 1980 igrali Kirk Douglas, Farrah Fawcett in Harvey Keitel.

V zabaviščnih parkih in pri Sonyju
Njegovo je tudi 10 metrov dolgo črevesje iz lateksa, ki ga je istega leta v filmu Altered States v sanjskem prizoru uporabil Ken Russel. Nanj so se obračala največja elektronska podjetja, kot so Sony, Philips in Toshiba, za katere je zasnoval in izdelal vrsto robotov, njegovo znanje pa je koristilo tudi več zabaviščnim parkom po svetu.