Romero, ki se je rodil v New Yorku, natančneje v Bronxu, očetu Kubancu in materi litvanskih korenin, je bil od leta 2009 kanadski državljan. Foto: EPA
Romero, ki se je rodil v New Yorku, natančneje v Bronxu, očetu Kubancu in materi litvanskih korenin, je bil od leta 2009 kanadski državljan. Foto: EPA
Noč živih mrtvecev
Lani so Noč živih mrtvecev digitalno restavrirali. Foto: IMDb

Kot so sporočili njegovi predstavniki, je Romero po "kratki, a agresivni bitki" z rakom na pljučih odšel v spanju na svojem domu v Torontu, ob njem sta bili njegova tretja žena Suzanne in hči Tina. V ozadju se je vrtela glasba iz filma The Quiet Man, "enega njegovih najljubših filmov vseh časov", so še dodali.

Romero je bil koscenarist in režiser filma, ki je pred skoraj pol stoletja začel niz filmov o zombijih Noč živih mrtvecev, sledila so številna nadaljevanja, pojavili so se številni posnemovalci, ki so se želeli približati izvirniku.

Več o življenju in delu velikega režiserja preberite na tej povezavi.

Ko je omenjena grozljivka ugledala luč sveta, so film kritizirali zaradi domnevno pretirane ogabnosti, a postal je kultna klasika in je za več desetletij zaznamoval žanr filmov o zombijih in grozljivk na splošno. In čeprav se v filmu izraz "zombi" nikoli ne pojavi, je šlo za prvo upodobitev kanibalističnih na novo oživelih trupel na platnih - v prejšnjih so bili namreč zombiji še vedno živi ljudje, ki so jih začarali z vudujem.

Film je kljub skromnemu proračunu dobrih 100 tisoč dolarjev v blagajne prinesel 30 milijonov, sledilo je pet nadaljevanj, dobil je dve predelavi. Sam Romero se v filmu pojavi v vlogi novinarja, a tega ni nikjer dokumentiral. Pozneje je režiral tudi v drugih žanrih, a je uspeh Noči živih mrtvecev dosegla oziroma še presegla njegova Zora živih mrtvecev iz leta 1978, ki je zaslužila več kot 40 milijonov.

Kot omenjeno v uvodu, bi moral biti Romero častni gost 13. Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina v Ljutomeru, a so organizatorji nekaj tednov pred začetkom sporočili, da je "največji in najvplivnejši sodobni režiser grozljivk", kot so ga opisali, svoj obisk zaradi zdravstvenih težav odpovedal. Režiser je nesojenim gostiteljem in vsem oboževalcem poslal posebno sporočilo, ki si ga oglejte v priloženem videoposnetku.